Hlavní obsah

Jiří Večeř z kauzy LTO odmítá vinu za další dvě vraždy

Zlín

Jiří Večeř, který byl dříve odsouzený za organizování vraždy podnikatelů zapletených do nelegálních obchodů s lehkými topnými oleji (LTO) odmítl ve čtvrtek u zlínského krajského soudu vinu za další dvě vraždy. Staly se v roce 1995 ve Zlíně a v Uherském Hradišti a oběti byly zapleteny do obchodů s LTO. Podle obžaloby měl Večeř vraždy organizovat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Souzen je kvůli vraždě zlínského podnikatele Miroslava Kovaříka, který zemřel ráno 12. května 1995 při explozi auta s nastraženou náloží. Podle státního zástupce Martina Malůše muž poté, co usedl na parkovišti za volant svého BMW, utrpěl devastující zranění těla, kterým podlehl. Na sedadle spolujezdce seděla jeho tehdy nezletilá dcera, která byla zraněna.

Večeř podle obžaloby zajistil účast neznámé osoby nebo osob a nástražný výbušný systém, který byl poté do vozidla instalován. Motiv jeho konání není známý.

Druhým zavražděným byl 23. května podnikatel František Blažíček, který byl zastřelen v domě v Uherském Hradišti. Podle obžaloby Večeř zajistil střelce, jemuž dal pokyn k vraždě Blažíčka, kterého střela trefila do krku. Podle Malůše byla v tomto případě motivem Večeře nepříznivá finanční situace.

Večeř byl zadržen loni v dubnu měsíc před tím, než by obě vraždy byly promlčeny. Podle svých slov byl na svobodě pouhých 13 dnů po podmíněném propuštění z předchozího výkonu trestu. Na jeho odhalení se podílel tým Tempus, který vyšetřuje letité neobjasněné kauzy.

V případě uznání viny mu podle starého trestního zákona hrozí až 15 let vězení nebo až výjimečný trest, tedy až 25 let nebo doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám