Hlavní obsah

Vazba stačí, řekl soud a pustil na svobodu muže, který zlomil těhotné družce čelist

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtyřicetiletý Jan Zerzán, odsouzený nepodmíněně na tři roky za brutální napadení své těhotné partnerky, je na svobodě. Vrchní soud v Praze ve středu vyslyšel jeho odvolání a zmírnil mu trest na tříletou podmínku s odkladem na pět let. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Jan Zerzán u soudu

Článek

Zerzán zaútočil loni v únoru ve východočeských Svitavách v bytě, kde už rok s družkou žil. Jejich společné soužití ale fungovalo sotva dva měsíce, poté přišly spory, a dokonce i ženiny demonstrativní pokusy o sebevraždu. Během jedné hádky opilý (v krvi měl necelé dvě promile alkoholu) Zerzán drobnou ženu chytil pod krkem a udeřil ji pěstí do obličeje takovou silou, že jí zlomil čelist. Žena upadla na zem, utrpěla otřes mozku a ztratila vědomí. Plodu se naštěstí nic nestalo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Krajský soud v Hradci Králové poslal loni v říjnu Zerzána na tři roky do vězení. Proti rozsudku se odvolala jak státní zástupkyně, tak Zerzán i sama napadená žena, která po něm požaduje půlmiliónové odškodné.

Už prý nebude pít

Žalobkyně nesouhlasila s výší trestu, podle ní by se vyšší míra společenské škodlivosti Zerzánova činu v ní měla odrazit, a navrhovala pro něj trest ještě o rok či dva vyšší. Zerzánův obhájce Pavel Novotný naopak kvůli Zerzánovu přiznání a vedení řádného života před útokem žádal pro svého klienta podmínku. A soud mu vyhověl.

„Máme za to, že postačí podmíněné odnětí svobody. Samotný pobyt ve vazbě, kde strávil jedenáct měsíců, má nápravný účinek,“ odůvodnila rozhodnutí předsedkyně odvolacího senátu Pavla Augustinová, která zároveň Zerzánovi nařídila psychologickou poradnu, nechodit do blízkosti dnes už bývalé partnerky bez jejího souhlasu a také se zdržet alkoholu, který u něj agresi spouštěl. „Sám se zavázal zdržet se požívání alkoholických nápojů,” projevila důvěru Augustinová.

Zerzán už byl před sedmi lety podmíněně odsouzen za napadení tehdejší družky, trest však zahladila amnestie bývalého prezidenta Václava Klause.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám