Hlavní obsah

Na veřejnost se dostalo video z tragické srážky pendolina s kamiónem

– Nový Jičín
Právo, Novinky, hon, ok

U Okresního soudu v Novém Jičíně bylo ve středu poprvé zveřejněno video ze srážky kamiónu a pendolina z přejezdu ve Studénce. Obžalovaný polský řidič Slawomir Sondaj dopoledne před soudem řekl, že na železniční přejezd vjel proto, že závory byly nahoře.

BEZ KOMENTÁŘE: Srážka kamiónu s pendolinem ve StudénceVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Na videu lze vidět, jak kamión přijede na přejezd a za několik sekund do něj v plné rychlosti narazí pendolino. Náraz oddělil kabinu a návěs, který se rozletěl na několik kousků.

Soud s řidičem, který zavinil srážku kamiónu s vlakem ve StudénceVideo: Prima FTV

U soudu ve středu zazněla výpověď obžalovaného řidiče a byly předloženy listinné důkazy a další výpovědi. Původně se předpokládalo, že bude vyhlášen i rozsudek, nakonec ale soudce rozhodl, že verdikt vyhlásí až 24. února.

Obžalovaný místo omluv a vyjádření lítosti se okamžitě začal hájit tím, že na železniční přejezd vjel proto, že závory byly nahoře.„Nevšímal jsem si červené barvy. Soustředil jsem se na závory. Když jsou zvednuté, podle mne to znamená, že můžu jet,“ řekl. „V tom případě, pane obžalovaný, neznáte dopravní předpisy,“ reagoval na to soudce Jaromír Pšenica.

Foto: Aleš Honus, Právo

Slawomir Sondaj před novojičínským soudem

Jakmile pak byl obžalovaný podle svých slov na kolejích a viděl, že závory na druhé straně padají dolů, myslel si, že jde asi o nějakou poruchu. „Viděl jsem, že závory jdou dolů, to byla pro mne informace, že mám zastavit. Zdálo se mi, že vznikla nějaká porucha zabezpečovacího systému. Pak jsem viděl blížící se pendolino a už se nedalo nic dělat,“ řekl Sondaj u soudu. Na dotaz, proč neprorazil závoru, když spadla dolů, řekl: „Mám za to, pokud jsou závory zavřené, tak se nemůže ani vjet na přejezd, ani ho opustit." [celá zpráva]

Nechtěl platit mýtné

Padesátiletý Polák vjel ve středu 22. července dopoledne na přejezd ve Studénce. Při cestě z Polska do Maďarska se snažil vyhnout placení mýtného a zabloudil. Na přejezd vjel ve chvíli, kdy závory ještě nebyly dole, ale blikalo červené světlo. S kamiónem, na kterém převážel 17 tun plechu, následně uvízl mezi závorami.

Do auta narazilo pendolino mířící z Ostravy do Prahy. Následky srážky byly tragické. Tři lidé zemřeli, dalších osm utrpělo vážná zranění – včetně strojvůdce, který přišel o nohu. Škoda dosáhla částky přibližně 40 miliónů korun. Policisté obvinili řidiče z obecného ohrožení z nedbalosti a vzhledem k následkům mu hrozilo až deset let za mřížemi.

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlédněte si zdemolované pendolino zevnitřVideo: Aleš Honus, Právo

a stejném přejezdu se podobná událost odehrála také v říjnu, kdy na něj vjel řidič kamiónu, i když svítila červená světla. Naštěstí ale prorazil závoru a ujel. V prosinci za to dostal devětadvacetiletý portugalský řidič kamiónu José Augusto Costa Goncalves stotisícovou pokutu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Tragédie ve Studénce má třetí oběť

Tragická železniční nehoda ve Studénce, kde ve středu srazilo pendolino kamión na železničním přejezdu, má třetí oběť. V noci zemřel v ostravské fakultní...

Výběr článků

Načítám