Hlavní obsah

Muž šmíroval studenty v bytě propracovaným systémem kamer, natáčel i koupání

Právo, mhr
Olomouc

Dobře ukryté kamery natáčely podle policie dlouhé měsíce studenty v bytě, který jim v Olomouci pronajal devětatřicetiletý muž. Ten je nyní podezřelý ze spáchání přečinu poškození cizích práv. Právu to ve středu řekla policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Foto: Policie ČR

Kamery se ukrývaly za nejrůznějšími otvory v bytě.

Článek

„Někdy v průběhu roku 2014 a 2015 měl muž do třípokojového bytu v přízemí v jednom z domů v Olomouci, který vlastní a pronajímá studentům, nainstalovat sedm kamer. Systém a jeho celkové provedení měl na velmi vysoké technické úrovni. Kamery, které rozmístil do jednotlivých pokojů, byly těžko rozpoznatelné,“ uvedla mluvčí.

Šmírák mohl sledovat mj. i dění v koupelně bytu.

Foto: Policie ČR

Kamery se ukrývaly za nejrůznějšími otvory v bytě.

Výstupy z kamer měl podle mluvčí muž napojené do routeru umístěného v místnosti jiného bytu ve stejném domě, ve kterém podezřelý muž bydlí. „Data přenášená z routeru samostatnou wi-fi následně zálohoval na externí datový nosič. V této chvíli došlo jeho jednáním k zasažení do osobnostních práv nejméně pěti studentů. Vzhledem k časovému rozpětí není vyloučeno, že se jejich počet zvýší,“ konstatovala Štrbáková.

Foto: Policie ČR

Kamery se ukrývaly za nejrůznějšími otvory v bytě.

Na to, že jsou šmírováni, přišli studenti minulý pátek večer. Podle zdroje Práva začali něco tušit a začali v bytě pátrat po podezřelých otvorech. Jejich tušení, jak se nakonec ukázalo, mělo reálný základ. Obrátili se proto na policii.

Foto: Policie ČR

Jedna z kamer, kterou šmírák nainstaloval.

Prověřování případu je podle Štrbákové na začátku a policisté zjišťují rozsah a závažnost jednání podezřelého muže. „V případě prokázání viny a následného odsouzení mu může být udělen trest odnětí svobody až na dvě léta,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám