Hlavní obsah

Skočil na mě a dával mi očko, hájil pokus o vraždu obžalovaný. Soud mu potvrdil 11 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za pokus o vraždu muže v jednom z olomouckých bytů si osmadvacetiletý Miroslav Jurečka definitivně odpyká ve vězení 11 let. Rozsudek olomouckého krajského soudu, proti němuž se mladík odvolal, v úterý potvrdil vrchní soud. Jeho komplic Petr Pišan si již odpykává 10,5 roku, své odvolání vzal zpět.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Jurečka (vlevo) a Petr Pišan (vpravo) u olomouckého krajského soudu.

Článek

Podle rozsudku mladíci předloni v dubnu vnikli do bytu, který poškodili, a poté se do něj vrátili a nájemníka pobodali dvěma noži. Spletli si ho zřejmě s majitelem, s nímž měli dlouho konflikty. Život pobodanému muži zachránili lékaři. Podle soudu je trest naopak poměrně mírný, žalobce se však neodvolal. "Rozsudek je shovívavý k oběma obžalovaným. Petr Pišan si to zřejmě uvědomil, že by v případě odvolání státního zástupce mohlo být také hůř," uvedl předseda senátu Jaroslav Zbožínek.

Poukázal na to, že Jurečka má v trestním rejstříku už šest záznamů. Pokusu o vraždu se dopustil ve zkušební době za předchozí úmyslný trestný čin. Stejného názoru byla i žalobkyně. Poukázala na to, že mladíci se na činu domluvili, byli vyzbrojeni noži a jednali jako spolupachatelé. Mohli by tak být potrestáni i přísněji.

Oba mladíci, kteří byli tehdy pod vlivem alkoholu, svou vinu popírali. Podle soudu však o jejich vině svědčí řada důkazů. Policie je nedaleko místa činu zadržela i se zakrvácenými noži, krev oběti měli i na oblečení. Jurečka se snažil zbavit viny, pomoci mu měl také samotný pobodaný muž, který u krajského soudu změnil svou výpověď a tvrdil, že do něj bodal jenom jeden útočník, který měl brýle, což by odkazovalo na Pišana.

Chtěli si vyřídit účty s majitelem

Vinu popíral Jurečka i v úterý. Nájemník mu prý při odchodu z bytu zatarasil cestu. "Skočil na mě a dával mi očko (chvat podobný kravatě, při jehož správné aplikaci člověk během několika sekund ztratí vědomí - pozn. red.). Vůbec nás nenapadlo někoho v bytě napadnout. Když jsme se váleli na zemi, Petr Pišan měl nůž a jednou jej bodnul. Myslel jsem si, že se k tomu dozná, ale nestalo se to. Moje poslední šance je přednést to tady," řekl Jurečka. Soud jeho tvrzení neuvěřil, odmítl také znovu Pišana vyslechnout, jak navrhoval Jurečka.

Útok se odehrál předloni v dubnu. Čtyřiadvacetiletý Pišan a o čtyři roky starší Jurečka vnikli do bytu v Rooseveltově ulici, chtěli si vyřídit účty s majitelem bytu, který tam však nebyl. Mladíci jeho byt údajně poškodili, stěny postříkali hořčicí a poté jej vyběhli hledat ven. Následně se vrátili, dveře vykopli a v bytě napadli jiného muže, který bydlel v jednom z pokojů.

Nájemníka v domnění, že jde o majitele bytu, bodali podle soudu dvěma noži, lékaři na jeho těle našli řadu ran, jedna zasáhla i játra a žaludek, další rány měl muž na předloktí, na zádech i hrudníku. Muž se musel podrobit operaci a podle žalobkyně nezemřel jen díky včas poskytnuté zdravotní péči. K omylu při napadení jiného muže mohlo dojít kvůli tomu, že útok se odehrál v naprosté tmě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám