Hlavní obsah

Učeň měl znásilnit sedmiletou dívku a 14letého chlapce, u soudu vše popírá

Právo,
Hradec Králové

Dvojnásobnému obvinění ze znásilnění dětí čelí stále ještě nezletilý učeň z Královéhradecka. Jeho případ začal v pondělí projednávat Krajský soud v Hradci Králové. K oběma případům znásilnění došlo v březnu a dubnu 2014. Zatímco v prvním případě byla obětí sedmiletá dívka, druhou byl čtrnáctiletý chlapec.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dívku zneužil, neboť se chtěl sexuálně uspokojit. Nebyla přitom schopná se účinně bránit, protože nechápala smysl jeho jednání. Přesvědčil ji, aby si svlékla kraťasy a lehl si k ní pod peřinu. Aby jí bylo teplo. Přitom ji třel údem v oblasti konečníku. Druhý den se toto jednání opakovalo,“ píše se mimo jiné v obžalobě.

Chlapce měl obžalovaný zneužít během pobytu na psychiatrii v nemocnici Havlíčkův Brod. I přesto, že znal jeho věk, využil svou fyzickou převahu a zasunul mu dva prsty do konečníku.

U soudu se ale obžalovaný k těmto činům nepřiznal. „Vrátil jsem se z hospody. Spal jsem ve stejném pokoji, ale spala tam i babička. Proto se nic nemohlo stát. A druhý den jsem spal u strejdy,“ odmítl vinu. Také na havlíčkobrodské psychiatrii prý nebyl s druhým poškozeným nikdy sám. „Naopak on se ke mně choval nevhodně. Škrtil mě, když už jsem chtěl spát,“ řekl.

Podle státního zástupce Milana Šimka je obžalovaný usvědčován oběma poškozenými, i když ti dílem studu nezopakovali vše, co se dělo, ani během své druhé výpovědi. Svědci v přípravném řízení se však v názoru, zda k uvedeným činům došlo, nebo ne, neshodli.

Svěřila se matka holčičky

Oznámení o nepřístojném chování obžalovaného podal magistrát města poté, co se sociální pracovnici svěřila matka holčičky. „Vyzvedla jsem si ji plačící, nikdo nevěřil, že jí chtěl ublížit,“ uvedla matka, která si dceru vyzvedla po víkendu u babičky.

Matka obžalovaného zase stojí na straně syna a tvrdí, že čin neudělal. Údajně zneužitá je prý nadstandardně informovaná o sexu. „Dali jsme ho na psychiatrii, protože měl také osahávat spolužačku a onanovat na veřejnosti. Nelíbilo se mu tam, někdo ho měl osahávat, proto jsem ho vzala na revers domů,“ vysvětlovala. Jeho otčím ale nevyloučil, že to udělal. Je to prý problémový člověk.

Podle znalců netrpí obžalovaný sexuální deviací. Jeho poruchy aktivity a pozornosti jsou způsobeny dysfunkcí mozku, často bagatelizuje své jednání. Už v minulosti ho šetřila policie, mimo jiné kvůli krádežím, založení požáru a útěkům z domova. Problémy měl i ve vztahu ke spolužákům na internátě.

Hlavní líčení je nařízeno až do 27. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám