Hlavní obsah

Obžalovaný z vraždy je gentleman, pomáhal s pátráním, řekl u soudu bratr oběti

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výslechem bratra zavražděného muže pokračoval v pondělí pražský městský soud v projednávání případu zakopaných mrtvol ve stodole na Nymbursku. Svědek označil údajného vraha svého bratra za gentlemana, který mu pomáhal s pátráním.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Šimek (na vozíku) u Městského soudu v Praze

Článek

Podle obžaloby měl Josef Šimek v roce 2003 v Praze zastřelit šestašedesátiletého Čechošvýcara, od kterého se neúspěšně snažil získat pozemky v pražských Holešovicích. Následně tělo muže údajně odvezl do Záhornice na Nymbursku, zakopal ve stodole a přikryl betonovou deskou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Družka zavražděného, která byla v té době v Berlíně, volala jeho bratrovi, že se jí partner, který měl jet vlakem do Curychu, neozval. Muž tedy šel v Curychu na policii nahlásit jeho zmizení, policisté ho ale prý odbyli s tím, že valná většina pohřešovaných se za pár dní objeví.

S tím se ale muž nesmířil a jal se pátrat sám i přes detektivní agenturu. U soudu zmínil například, co mu řekla sousedka z domu, kde zavražděný bydlel. „Slyšela kolečka od kufru, myslela si, že můj bratr odjíždí. Jak se později ukázalo, šlo evidentně o něco jiného,“ vzpomínal muž. Dokonce obžalovaný Šimek mu prý s pátráním pomáhal, muž jej u soudu označil i za gentlemana.

Po dvou letech bezvýsledného pátrání byl zavražděný prohlášen za mrtvého.

Pozemky pod cenou

Šimek se svým bratrem Květoslavem měli podle spisu tlačit na bratra mrtvého, aby jim zděděné pozemky prodal. Tvrdili mu prý, že jednají s pražským magistrátem a že se pozemky nikdy nestanou stavebními parcelami. „Chtěl jsem prodat všechno, kromě našeho rodného domu v Revoluční ulici. Pro prodej jsem našel rakouskou firmu. Šimek byl kvůli tomu velice rozčílený a předkládal nabídky dalších zájemců. Ty jsem ale odmítl,“ uvedl v pondělí před soudem bratr zavražděného.

O další dva roky později se bratrům nakonec od něj podařilo pozemky koupit za pět miliónů korun, podle znalců ale měly desetkrát větší hodnotu.

Josef Šimek má podle státní zástupkyně prsty také ve vraždě další osoby, jejíž tělo odkryli vyšetřovatelé ve stodole v Záhornici. Šlo o ženu, která měla být podle obžaloby bílým koněm při údajném krácení daní, k němuž měl Josef Šimek pomoci dalšímu z obžalovaných Richardu Novohradskému. Šimek si dal údajně v roce 2008 se ženou schůzku v Praze, kde ji ale „předal“ obžalovanému Václavu Štorkovi. Ten ji měl odvézt do Záhornice a třemi ranami (na Šimkův pokyn) do hlavy ji zastřelit a zakopat k tělu dříve zavražděného muže.

Hrozí i výjimečný trest

Posledním obžalovaným je syn Josefa Šimka Martin (29), který měl před třemi lety převzít od svého uvězněného a následně hospitalizovaného otce správu domu v Revoluční ulici v Praze. Josefa Šimka správcovstvím pověřil dědic muže zavražděného v roce 2003. Martin Šimek během osmi měsíců převedl buď na svůj, nebo otcův účet více než milión korun ze společnosti spravující dotyčný dům.

Josefu Šimkovi hrozí za vraždy, podvod a krácení daně až patnáct let nebo i výjimečný trest. Jeho synovi až osm let za zpronevěru, Květoslavu Šimkovi deset let za podvod. Novohradský by v případě odsouzení mohl dostat až deset let za krácení daně a konečně nad Štorkem visí hrozba taktéž patnáctiletého případně výjimečného trestu za vraždu a nadržování (čímž trestní zákoník míní pomáhání pachateli k uniknutí trestnímu stíhání).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám