Hlavní obsah

Osamocený běžkař zemřel na šumavské trati, měl u sebe jen pití

– Šumava

Starší běžkař v neděli zemřel nedaleko Horské Kvildy na Šumavě poté, co mu na trati pravděpodobně selhalo srdce. Záchranáři neznají jeho totožnost, protože u sebe měl pouze láhve s pitím.

Foto: Horská služba

Záchranáři se pokoušeli lyžaře oživit přímo na trati

Článek

Na lyžařské trase mezi Zhůří a Horskou Kvildou staršího muže našli o půl druhé jiní dva běžkaři. Ti přivolali Horskou službu a zahájili resuscitaci.

„Měli základní znalosti první pomoci, takže sami začali s masáží hrudníku. My jsme okamžitě vyrazili ze Zadova a naši kolegové zároveň ze stanice HS v Kvildě. Oba týmy pak byly na místě během několika minut,“ popsal zasahující člen Horské služby Jaromír Forst.

Záchranáři pokračovali v oživovacích pokusech a nasadili také defibrilátor. Po chvíli přijela také sanitka, jejíž posádka lyžaře připojila na přístroje.

„Krátce po druhé hodině odpoledne lékař konstatoval smrt,“ doplnil Forst s tím, že záchranáři neznají totožnost běžkaře. U sebe měl pouze láhve s pitím.

„Důrazně varuji zejména starší turisty, aby se nevydávali na horské túry sami. Stejně tak je důležité, aby plánovali trasy s ohledem na aktuální zdravotní stav a své schopnosti,“ apeloval na běžkaře i pěší turisty Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Totožnost a další okolnosti úmrtí nyní zjišťuje Policie ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám