Hlavní obsah

Policie stíhá Pirátskou stranu kvůli webu s odkazy na seriály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie začala vyšetřovat Pirátskou stranu kvůli provozování webu sledujuserialy.cz, který obsahuje odkazy na autorsky chráněný materiál dostupný na internetu. O obdržení usnesení o zahájení trestního stíhání Piráti informovali v pátek v tiskové zprávě.

Foto: sledujuserialy.cz

Titulní strana webu sledujuseriály.cz

Článek

Piráti web založili, jak sami tvrdí, aby poukázali na absurdní výklad autorského zákona v prostředí internetu. Stránka obsahovala vložená okna videopřehrávače s kódy odkazujícími na seriály, které jsou na internetu volně dostupné.

„Podle českého práva je trestné pouze uploadování, tedy nahrání chráněného obsahu na internet, nikoliv jeho stahování,“ řekl Novinkám někdejší šéf Pirátů Ivan Bartoš, který nyní vede mediální odbor strany.

Paragraf § 18 Autorského zákona
Obecná ustanovení
(1) Sdělováním díla veřejnosti se rozumí zpřístupňování díla v nehmotné podobě, živě nebo ze záznamu, po drátě nebo bezdrátově.
(2) Sdělováním díla veřejnosti podle odstavce 1 je také zpřístupňování díla veřejnosti způsobem, že kdokoli může mít k němu přístup na místě a v čase podle své vlastní volby zejména počítačovou nebo obdobnou sítí.
(3) Sdělováním díla veřejnosti není pouhé provozování zařízení umožňujícího nebo zajišťujícího takové sdělování.
(4) Sdělováním díla veřejnosti podle odstavců 1 a 2 nedochází k vyčerpání práva autora na sdělování díla veřejnosti.

„Kriminalisté ve čtvrtek zahájili trestní stíhání právnické osoby jako obviněné za spáchání zločinu porušení autorského práva a práv spojených s právem autorským a práv k databázi,” řekla Novinkám bez dalších podrobností mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Protipirátská unie bez komentáře

Ze sdělení Pirátů vyplývá, že trestní stíhání bylo zahájeno na základě podnětu ze strany České protipirátské unie.

„Dosavadním terčem šikany České protipirátské unie byli vždy náhodně vybraní jednotlivci. Jejich pozice byla nerovná, protože proti nim vždy stál právní aparát lobbistických organizací, které současný represivní kopírovací monopol prosazují,“ uvedl šéf Pirátů Lukáš Černohorský.

Zda podnět na zahájení trestního stíhání skutečně pochází od České protipirátské unie, její ředitelka Markéta Prchalová nepotvrdila. „My ze zásady nekomentujeme otevřené případy, které zatím nebyly uzavřeny,” řekla Novinkám.

Důvodem provozování webu byla podle Pirátů snaha, aby se „Protipirátská unie a další lobbisté nemohli ohánět precedenty vysouzenými na středoškolácích, kteří ani neměli na advokáta.“

Strana v prohlášení zdůraznila, že web provozovala jako nekomerční s cílem poukázat na to, že „odkaz není a nemá být zločin“. V současné době je web nefunkční.

Reklama

Výběr článků

Načítám