Hlavní obsah

Policie nachytala 660 opilých dětí. V mládí jsme také pili, argumentují rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kontrolní akce policie v restauracích odhalila od října do prosince 660 dětí a mladistvých, kteří pili alkohol. Celkem 178 z nich museli policisté omezit na osobní svobodě. Nejvyšší hodnotu požitého alkoholu - 3,25 promile - naměřili v dechu hochovi ze Středočeského kraje, následovala dívka z Prahy s 2,16 promile. Výsledky akce ve čtvrtek představil první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle něj rodiče zadržených nezletilých pití svých potomků většinou tolerují a omlouvají.

Kontrola zahrnula celkem 4000 podniků a 18 000 osob. Požití alkoholu policisté zjistili u 638 mladistvých od 15 do 18 let a u 22 dětí mladších 15 let. U celkem osmi nezletilých pak zaznamenali i zneužití omamných látek.

Vondrášek upozornil na to, že policisté se vedle tolerance provozovatelů restauračních zařízení a klubů setkali také s otevřeností rodičů ke konzumaci alkoholu ze strany jejich dětí. "Rodiče, kteří si své děti přišli vyzvednout na policejní oddělení, často argumentovali, že i oni jako mladí zkoušeli alkohol, a chování svých dětí ve většině případů omlouvali," konstatoval.

Policie akci zahájila informováním provozovatelů, kontroly ale potvrdily, že provozovatelé i přesto prodávali alkohol dětem. "Problém tu existuje a spolu s ním vysoká tolerance celé společnosti, která ukazuje, že v naší zemi jsou zákony jedna věc, ale jejich dodržování věc druhá. I z našich průzkumů vyplývá, že 87 procent mladistvých vnímá dostupnost alkoholu jako velmi snadnou," doplnil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Kontrolní akce reagovala na dlouhodobé výzkumy, podle nichž v ČR roste počet dětí, které mají zkušenosti s alkoholem. Podle OECD vzrostl od roku 2002 počet takových dětí ze 70 na 94 procent. Mladí Češi patří dlouhodobě k evropské špičce v pití alkoholu. Na kontrolách se kromě policistů podíleli živnostenské úřady, Česká obchodní inspekce, hasiči, celníci, hygienici či zdravotníci. Další celorepublikovou kontrolní akci chce policie uspořádat před letošními letními prázdninami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám