Hlavní obsah

Viděl jsem jenom řidiče, tvrdí expolicista, který střílel po autě. Našli v něm mrtvou ženu

Novinky, bad
Praha

Po více než třech letech se ve čtvrtek před Obvodní soud pro Prahu 5 dostal případ bývalého policisty, který podle obžaloby při policejní honičce na pražské Strakonické ulici zastřelil ženu. Jiří Tišler může v případě odsouzení za usmrcení z nedbalosti dostat až šestileté vězení. Vinu expolicista před soudem odmítl.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ke střelbě došlo v únoru 2012. Policejní hlídka chtěla zastavit kradené auto, jeho řidič ale před ní začal ujíždět. Následně naboural do policejního auta a chtěl najíždět na Tišlera. Ten po autě devětkrát vystřelil. „Mířil jsem na kola vozidla,“ vypověděl Tišler. Řidič ale pokračoval dále v ujíždění, přejel dokonce do protisměru vytížené Strakonické.

„Když jsem viděl výraz řidiče, tak jsem si podle zkušeností jistý, že byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Nenapadá mě nikdo, kdo by se rozjel proti náklaďákům a osobním vozidlům v nejvyšší rychlosti,“ popsal dnes již bývalý policista.

Řidič po několika stovkách metrů z auta utekl, na sedadle auta ale zůstala mrtvá žena.

Nikoho dalšího neviděli

Tišler tvrdí, že ani během předchozí souběžné jízdy kromě řidiče v autě nikoho neviděl. „Já jsem si byl jistý, že tam nikdo není, že je tam řidič sám. Proto jsem pálil jenom na pravou stranu vozidla,“ stál si za svým Tišler. Podle vyšetřování ale policisté, především při souběžné jízdě mezi smíchovskými tunely, mohli vidět, pokud by „řádně zkontrolovali vnitřní prostory vozidla“, jede-li ve voze ještě někdo další. Ani Tišlerův kolega ale podle své výpovědi nikoho kromě řidiče v autě nepozoroval.

„Necítím vinu za smrt té osoby, protože jsem neřídil to vozidlo. Myslím, že to, co jsem udělal já, ten služební zákrok, tak jsem to udělal správně,“ zakončil svou výpověď Tišler.

Řidiče policie dopadla po osmi dnech, za jízdu pod vlivem omamných látek dostal podmíněný trest.

Související téma:

Případ Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dvakrát odložila s tím, že Tišler se nedopustil žádné chyby. Matka usmrcené dívky s tím ale nesouhlasila a prostřednictvím svého advokáta podala stížnost k Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které nechalo případ znovu prověřit. GIBS nakonec Tišlera loni obvinila. Ten mezitím odešel od policie k armádě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám