Hlavní obsah

Policie řeší, jestli soudci nešli Sisákovi a Halovi na ruku

Právo, Jakub Troníček

V rámci rozsáhlé kauzy kolem kontroverzního finančníka Petra Sisáka a advokáta Iva Haly pracují detektivové protikorupční policie také se závaž­nými poznatky o tom, že skupině možná šli na ruku i soudci českobudějovického soudu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Podnikatel Petr Sisák (uprostřed) ve středu přišel na služebnu policie, kde byl zadržen.

Článek

Z usnesení o zahájení stíhání všech členů údajně dobře organizované skupiny, ze kterého Právo citovalo již ve středu, např. vyplývá, že jihočeská soudkyně Marie Červinková si měla od Haly v rámci insolvence společnosti Via Chem Group nechat určovat další postup nebo připravovat své vlastní rozhodnutí. O dalším soudci Miroslavu Veselém zase detektivové do dokumentu poznamenali, že se prý za Halu přimlouval u kolegy.

Oba ale jakékoli pochybení odmítají a postavil se za ně už v úterý i šéf českobudějovického krajského soudu Milan Tripes.

O Veselém navíc policisté podle usnesení pardubického soudu, který o víkendu rozhodoval o vazbách pro čtyři členy skupiny a Právo jej má rovněž k dispozici, hovoří jako o svědkovi.

Sisákem ovládaná společnost Via Chem Group se dostala do problémů kvůli tomu, že nebyla schopna splácet dluhopisy, které za stovky miliónů nakoupily např. radnice Prahy 6, 10 a města Sokolov či Lázní Bohdaneč. Když bylo jasné, že firma půjde do insolvence, přestěhovala své sídlo ze severních Čech do Českých Budějovic.

„Podle policejního orgánu je důvodem změny to, aby v insolvenčním řízení, jehož nutného zahájení si byli Petr Sisák a Ivo Hala s ohledem na splatnost dluhopisů vědomi, byla založena místní příslušnost Krajského soudu v Českých Budějovicích, a to zejména kvůli přátelství Iva Haly, který z Českých Budějovic pochází, se soudcem insolvenčního úseku Miroslavem Veselým,“ konstatovali k tomu detektivové v textu obvinění.

Dodali, že o jejich vzájemné komunikaci a setkáních mají důkladný přehled např. díky odposlechům. Celou skupinu totiž začali sledovat už na jaře 2014.

Přímluva nepomohla

Sisák se potřeboval v roce 2013 podle policie vyhnout úpadku i kvůli tomu, aby mohl získat od banky úvěr potřebný k financování projektu na snižování negativních dopadů chemické výroby Spolchemie, kterou Via Chem Group ze dvou třetin vlastnil. Na projekt totiž čerpal dotace ve výši téměř 240 miliónů, jejíž podmínkou ale bylo dofinancování z vlastních zdrojů.

Ještě před samotnou insolvencí proto podal Hala u českobudějovického soudu návrh na zavedení tzv. moratoria, které dává dlužníkovi čas na dohodu s věřiteli a které hlavně po dobu své platnosti znemožňuje vydat rozhodnutí o úpadku.

Hala se spolu s dalším obviněným – právníkem Milanem Kučeříkem – proto snažil, aby návrh dostal na stůl právě Veselý, „u kterého důvodně předpokládal, že bude návrh akceptovat“. Celou věc ale dostal na starost soudce Zdeněk Strnad, který takový návrh smetl ze stolu. „A to i přesto, že se u něj za Ivo Halu přimlouval právě Miroslav Veselý,“ konstatuje policie v dokumentu.

Sám Veselý pro Právo připustil, že s kolegou mluvil, jakékoli přímluvy ale odmítl. „To mohu jednoznačně vyloučit. Je možné, že se mě kolega ptal na nějaké záležitosti, protože u nás byl tehdy krátce, ale rozhodně jsem na něj nijak netlačil,“ řekl Právu Veselý, jehož soudní kancelář v pátek v rámci rozsáhlé akce policisté prohledali.

S Halou se podle svých slov zná z doby jeho působení v jižních Čechách jakožto insolvenčního správce. „Řešili jsme spolu pracovní záležitosti, soukromě jsme se nikdy nestýkali,“ poznamenal k tomu Veselý.

Soudkyně prý chtěla další postup

Ale zpátky k příběhu insolvence – než Sisák s Halou stačili na vývoj reagovat novou strategií, přihlásily se se svými stamiliónovými pohledávkami za Via Chem Group u soudu pražské radnice, a tím se rozběhlo klasické insolvenční řízení, které dostala na starost českobudějovická soudkyně Červinková.

Tu pak Hala podle policie opakovaně navštěvoval v její kanceláři a tlačil na ni, aby návrhy věřitelů odmítla, i když dobře věděl o oprávněnosti jejich nároků. Insolvenční navrhovatele přitom Červinkové vykresloval jako kverulanty a spekulanty.

Hala pak nechal pro soudkyni připravit vyjádření Via Chem Group k celé věci, a dokonce také přímo koncept jejího budoucího zamítavého rozhodnutí k návrhu prvních věřitelů, které jí osobně předal na datovém nosiči. Když pak Červinková návrh skutečně odmítla, shodovalo se podle policie její usnesení s argumentací dlužníka.

„Dne 11. 11. 2013 Marie Červinková v dopoledních hodinách sdělila Ivu Halovi, že jí vydané usnesení o odmítnutí věřitele bylo zveřejněno v insolvenčním rejstříku a že má vymyslet další postup,“ napsala k tomu policie s tím, že Hala soudkyni obratem instruoval, aby stejně odmítla i návrhy městské části Praha 10.

„Nestranila jsem mu“

Z dokumentu však není patrné, o co policie toto své tvrzení opírá. Sama Červinková pro Právo něco takového striktně odmítla.

„Že je něco vyvěšeno veřejně na internetu, to jsem někomu mohla říkat, ale nikdy jsem se nikoho zvenčí neptala na další postup, to je absolutní nesmysl,“ řekla Červinková. Halu podle svých slov zná stejně jako kolega Veselý z jihočeských insolvenčních řízení.

Soudkyně také odmítla, že by Halovi jakkoli stranila. „Neměla jsem k tomu žádný důvod. Postupovala jsem striktně podle insolvenčního zákona,“ řekla Právu.

Policisté každopádně ve sdělení obvinění Sisákovi a spol. konstatují, že i tentokrát Hala Červinkové poslal podklady pro další zamítavé rozhodnutí a že i tentokrát soudkyně rozhodla tak, jak si vlivný advokát přál.

Detektivové jsou přitom přesvědčeni, že Hala na ovlivňování soudkyně dohlížel po praktické stránce, mozkem a iniciátorem měl být ale Sisák.

Šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová se k popisovaným vztahům mezi oběma soudci a Halou odmítla vyjadřovat s tím, že jde o živou kauzu a komentář by mohl narušit vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Sisák s Halou se policii prý sami přihlásí

Policie obvinila 14 lidí v případu společnosti Spolchemie. Do jejího sídla protikorupční útvar vtrhl koncem minulého týdne. Čtyři lidé jsou ve vazbě. Ústřední...

Výběr článků

Načítám