Hlavní obsah

Nalákal klisnu na kukuřici, za týrání dostal dva roky

– Česká Lípa

Za týrání koní a vloupání do domu na Českolipsku potrestal ve středu Okresní soud v České Lípě čtyřiadvacetiletého Michala Medka dvěma lety vězení. Zároveň mu soudkyně Lucie Homolková nařídila ústavní sexuologickou léčbu. Medek byl nedávno pravomocně odsouzen za jiný případ týrání a krádeže podmínkou na 2,5 roku. Tento trest dnes soudkyně zrušila a vynesla souhrnný trest.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Medek před českolipským soudem

Článek

Její verdikt není pravomocný, vazebně stíhaný Medek i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Medkovi hrozilo až pět let vězení.

Podle znalců trpí Medek sexuální deviací, konkrétně zoofilií a sadismem. Jeho pobyt na svobodě bez léčby považují za nebezpečný. Má IQ v pásu podprůměru a jednoduchou osobnost. Jeho vývoj ovlivnila citová deprivace z dětství, matka byla alkoholička a později byl umístěn v dětském domově.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle znalců není za své jednání plně odpovědný, týrání se dopouštěl ve stavu snížené příčetnosti. I proto mu soudkyně na návrh státního zástupce uložila trest v dolní polovině zákonné sazby. Medkova porucha je vrozená, léčením se s ní ale podle znalců může naučit žít a vyvarovat se dalšího týrání zvířat. Medek svých činů u soudu litoval.

Dostal podmínku

Loni v polovině července v Provodíně na Českolipsku se podle obžaloby pokusil uškrtit koně. V přístřešku přivázal dvě klisny, obě se utrhly. Jedna ale měla utaženou smyčku kolem krku tak silně, že by se bez pomoci za několik hodin udusila. Majitelka ji včas objevila.

O dva dny později v nedalekých Janovicích nalákal na kukuřici osmiletou klisnu. Jeden konec lana jí poté uvázal kolem krku a druhý ke stromu. Navíc ji svázal zadní i přední nohy a ty pak ještě provázal mezi sebou. Medek u soudu jen uvedl, že klisně nohy svázal, aby se rychleji udusila. Více se k tomu nevyjádřil. Mrtvému poníkovi nakonec namazal zadek opalovacím krémem, soulož se zvířetem ale nevykonal.

Medkovi přitížilo, že už byl za obdobné skutky odsouzen. Soud ho potrestal podmínkou za krádeže a brutální utýrání koně z května minulého roku. Tehdy se v noci s lanem, nožem a košíkem plným sušených rohlíků vydal na pastvinu v Kravařích. Rohlíky k sobě koně přilákal. Když ho chytil, uvázal mu kolem krku smyčku, která ho rdousila, a pak mu podřízl hrdlo. V době, kdy ve zvířeti ještě pulzovalo srdce, mu vrazil do řitního otvoru kůl, stahoval z něj kůži a odřezával maso. Odnesl si asi čtyři kilogramy svaloviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám