Hlavní obsah

Pes - nejlepší přítel člověka? Pašeráci si to nemyslí

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Všichni služební psi Celní správy ČR musí projít Výcvikovým střediskem služební kynologie v Heřmanicích. To platí samozřejmě také pro psy, kteří svou práci vykonávají na Letišti Václava Havla Praha. Právě ti vám předvedou, proč si jich cení po celé Evropě.

Pes - nejlepší přítel člověka? Pašeráci si to nemyslíVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Celní správa působící na Letišti Václava Havla se může pochlubit opravdu velkými úspěchy. Těch by ale nedosáhla bez psů a jejich psovodů, kteří se specializují na různé látky. Pomocí čichu hledají drogy, tabák, pašovaná zvířata či rostliny (tzv. exempláře CITES) a finanční hotovost.

„Naši psovodi se svými psy prochází tříměsíčním kurzem ve Výcvikovém středisku v Heřmanicích. Na závěr skládají zkoušky, které probíhají tady u nás na letišti, tedy v reálném prostředí,“ popsala pro Novinky mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.

Za nález dárek

Základem výcviku je naučit psa reagovat na pach bankovek, drog a podobně. Poté hledání probíhá jako hra. Pes je za nález daného předmětu odměněn nejprve pamlskem a poté hračkou.

„V současné době máme osm psů na drogy, dva na bankovky, dva na tabák a dva na exempláře CITES,“ uvedla Šárka Miškovská.

Fenka belgického ovčáka jménem Boxy byla za svůj výborný výkon „ve službě“ vyslána společně se svou psovodkou do Francie, kde předávala své znalosti. „Ve službě funguje už dva roky a zaměřuje se na vyhledávání hotovosti,“ řekla psovodka Milena Bečková.

Ve vyhledávání bankovek byli služební psi v uplynulém roce dokonce úspěšnější než samotní celníci. Co se týče drog, tak se psovodi a jejich psi postarali o dvě třetiny nalezených zásilek a u tabáku a exemplářů CITES je to zhruba půl na půl.

Reklama

Výběr článků

Načítám