Hlavní obsah

Holohlavý muž se stopem nechává vozit za majetnými seniory a okrádá je

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Policii se podařilo zjistit totožnost muže, který je podezřelý z celé řady krádeží a loupeží na seniorech. V několika případech důchodce okradl za použití násilí a kromě toho přespává v hotelech, ze kterých pak uniká bez zaplacení. Případ vyšetřují moravskoslezští kriminalisté, i když pachatel se trestné činnosti dopouští na území celé republiky.

Foto: Policie ČR

Hledaný Marek Krumpoch

Článek

Krádeží, kterých se dopouštějí podvodníci na seniorech, podle policie stále neubývá a řada z nich zůstává neobjasněná. Podvodné nabízení služeb, případně finty s falešným vnukem jsou mezi podvodníky stále populární.

Poslední případ, který vyšetřuje policie v Moravskoslezském kraji, patří k nejrozsáhlejším. Svědčí o tom skutečnost, že ho nevyšetřuje okresní, ale krajská kriminálka. Nyní vyhlásila pátrání po devětatřicetiletém Marku Krumpochovi.

„Jmenovaný se zaměřuje na starší osoby bydlící v rodinných domech. Oslovuje je s nabídkou umístění reklamních poutačů na jejich pozemku nebo domu a nabízí uzavření smlouvy s tím, že za umístění reklamy vyplatí první zálohu. Poté, co je pozván poškozenými do bydliště, nabídne jim peněžní částku, avšak žádá poškozené o rozměnění bankovky,“ popisuje fintu zloděje mluvčí policie Daniela Vlčková.

Neštítí se násilí

Když oslovení senioři vytáhnou peníze k rozměnění, podezřelý jim finanční částku vytrhne z ruky a z místa uteče. Pokud je mu kladen odpor, případně vycítí, že poškození disponují větším finančním obnosem, používá i násilí k tomu, aby se zmocnil peněz,“ dodala mluvčí.

Trestnou činnost páchá na celém území České republiky. „K přepravě na různá místa využívá autostop nebo vlak. Přespává v hotelech a ubytovacích zařízeních. Za služby neplatí, hotel opustí ještě před zaplacením a na místo se již nevrací,“ doplnila Vlčková.

Marek Krumpoch je střední, 175 centimetrů vysoké postavy. Má kulatý obličej, modré oči a je ostříhaný dohola. Naposledy měl na sobě zimní bundu s kapucí modré barvy s bílými zipy, černé šusťákové kalhoty značky Adidas a červené tenisky. Nosí batoh modrozelené barvy.

„Pokud byste muže z fotografie poznali, případně mohli přinést jakékoli informace, které by policistům přispěly k jeho vypátrání, sdělte je prosím telefonicky na bezplatnou linku 158. Zároveň nabádáme občany k opatrnosti, pokud by byli osloveni výše popsaným způsobem,“ dodala mluvčí policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám