Hlavní obsah

Řekli mi, ať se přiznám, nebo zabiju, tvrdil soudu zloděj, který vyskočil z okna

Právo, Petr Kozelka
Brno

V projednávání případu napadení pachatele policisty pokračoval ve středu Městský soud v Brně. Ti ho podle obžaloby měli donutit skočit z okna. Podle slov poškozeného mu kriminalista Jiří Zemánek (40) po výslechu údajně řekl „přiznej se, nebo si třeba vyskoč z okna“. Již sedmkrát trestaný zloděj na to bez rozmyslu vyskočil z pátého patra.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Zemánek, Petr Kölbl a Roman Leikeb u brněnského soudu.

Článek

Zemánkovi a jeho kolegům Petrovi Kölblovi (35) a Romanu Leikebovi (39), kteří měli kriminálníka bít, hrozí až osm let za mučení.

„Když mi řekl, ať se přiznám, nebo zabiju, vysunul jsem ruku z pout, otevřel jsem okno a skočil. Nechápu to, prostě mi to nějak vnuknul. Bylo mi to jedno. Skákal jsem naslepo, věděl jsem, že jsem v pátém patře. Kdyby řekli, buď v klidu, uděláme si kafe, tak bych to pojal jinak,“ vyprávěl u soudu muž, který si odpykává ve vězení 3,5 roku za krádeže a ve svých 42 letech strávil 20 let za mřížemi.

Kriminálník dopadl po skoku na střechu v druhém patře, kde ho našli další policisté. „Hned tam přiběhli tady tři obžalovaní a rovnou jsem dostal pěstí za ucho. Na stanici mě ještě nikdo nebil, tak jsem si řekl, že tentokrát to bude asi zlý,“ stoicky popisoval situaci. „Když jsem řekl, že mám něco s nohou, tak na mě jeden klekl a lámal mě tu zlomenou nohu. Bylo to hodně ponižující, musel jsem na policejní stanici volat o pomoc,“ dodal.

Policisté vše odmítají

Policisté před soudem rázně odmítli, že by muže donutili z okna skákat a že by ho snad potom mučili bitím a kroucením nohou. Podle nich se kriminálník pokusil skokem z okna utéct ze stanice.

”Začali jsme ho hledat, kolegové ho našli v druhém patře. Odmítl spolupracovat, tak jsme ho vynesli do pátého patra. Tam si začal stěžovat, že ho bolí noha. Je to celé vymyšlené. K zadrženým se chovám slušně,“ hájil se Zemánek.

Podle státního zástupce Zemánek předloni připoutal příslušníka brněnské galerky po výslechu ledabyle k zábradlí a doporučil mu, aby se přiznal, nebo aby se raději zabil. „Muž v psychickém pohnutí z výhružek vysunul ruku z pout a vyskočil z okna. Dopadl na střechu v druhém patře a zlomil si nohu,“ řekl státní zástupce.

Kölbl a Leikeb pak podle obžaloby muže brutálně bili a kroutili mu zlomenou nohou, aby mu způsobili mučivou bolest.

Reklama

Související články

Policisté z Brna byli obžalováni z mučení

Státní zástupce obžaloval tři policisty, kteří loni v listopadu donutili zadrženého muže vyskočit z okna. Na dotaz Novinek to v pátek sdělil mluvčí Krajského...

Výběr článků

Načítám