Hlavní obsah

Soud povolil předání údajného pašeráka migrantů do Belgie

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud ve středu povolil předání Zdenka Grundzy (49), jednoho z údajných organizátorů ilegálních převozů migrantů z Balkánu do Velké Británie, do Belgie. Podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) byl Grundza s dalšími třemi Čechy členem mezinárodního gangu, který operuje ve Flandrech a k převozu běženců najímal sociálně slabé Čechy a Slováky.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Zdenko Grundza přichází k soudu

Článek

„Soud má za to, že návrh státní zástupkyně je důvodný a může obstát,“ uvedla soudkyně Hana Hubáčková s tím, že případný trest si Grundza bude moci odpykat v českém vězení.

Rozhodnutí není pravomocné, Grundza si proti usnesení podal stížnost.

Podle Grundzovy obhájkyně nebyly splněny všechny podmínky k předání. Vzhledem k situaci, která nastala v Evropě, by se prý mohlo zhoršit postavení Grundzy v trestním řízení.

„Nedomníváme se, že při objektivním rozhodování by situace v Evropě mohla rozhodování ovlivnit,” konstatovala Hubáčková. Státní zástupkyně Renáta Rychnovská proti Grundzovu předání nic nenamítala.

„Souhlasím s tím, pokud mám být potrestán, abych byl potrestán tady v České republice, podle našeho trestního zákoníku,“ prohlásil u soudu Grundza.

V Belgii mu hrozí až dvacet let

ÚOOZ koncem listopadu zadržel na základě eurozatykače čtyři Čechy, kteří měli organizovat převoz běženců z Albánie, Sýrie, Makedonie a Kosova. Celkem si měli přijít za asi dvě desítky převozů více než stovky migrantů na 13 miliónů korun. V Belgii jim hrozí až dvacetileté vězení.

Podle vyšetřování skupina složená z Čechů a Albánců operuje ve východních Flandrech. Měla převážet 15–25 migrantů týdně v různých minibusech, dodávkách a podobně. „Že bych převážel 15–25 lidí týdně přes hranice, je nesmysl. To je nějaké vymyšlené,“ komentoval obvinění Grundza. „Ani ty Albánce neznám, nemám s nimi nic společného,“ dodal.

V belgickém Gentu fungovala jakási přestupní stanice, kde byli migranti dočasně ubytováni a následně převezeni do Velké Británie. Během jednoho převozu zavolali sami migranti pomoc, protože se ve vozidle dusili.

Grundza žije ve Velké Británii a cestuje pravidelně do Česka, pravděpodobně proto, aby organizoval převozy běženců.

O předání dalšího člena údajného gangu Petra Karlíka bude soud rozhodovat ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám