Hlavní obsah

Každá vteřina byla jako věčnost, popsal taxikář cestu s běženci po krádeži v nočním klubu

Právo, pab
Folmava

Bylo to sice jen pět kilometrů, ale pro domažlického taxikáře Zdeňka Kubů se zdála být cesta z německého Furth im Waldu na Folmavu nekonečná. Původně vezl trojici iráckých běženců z folmavského erotického podniku do azylového tábora ve Viechtachu. Když ale přejel hranici, ozval se mu majitel taxislužby, ať se i s pasažéry vrátí do klubu, kde měl jeden z migrantů ukrást z baru kasírtašku se dvěma a půl tisíci eur.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Akorát jsem vjel do Furthu, když šéf zavolal, abych se vrátil do Čech. Trochu mě tím zaskočil. Tak jsem se rychle snažil lámanou angličtinou vysvětlit, že můj kolega má nějaký problém s autem a že se musím kousek vrátit a pomoci mu,“ vylíčil v pondělí Právu 46letý taxikář neobvyklou noční jízdu z minulého čtvrtka.

Když se pak s autem otočil, spolujezdec na přední sedačce otevřel dveře a vyskočil ven.

„Ostatní na mě spustili, co to má znamenat. Tak jsem dělal blbýho, že se nic neděje, že ho nabereme cestou zpátky. Pořádně jsem šlápl na plyn. Přiznám se, že jsem vůbec nedodržoval předpisy. Říkal jsem si, že když pojedu rychle, tak se budou bát mi něco udělat, abych s nimi nenaboural,“ pokračoval Kubů.

Byl ve střehu

Neměl u sebe žádnou zbraň ani pepřový sprej. „Byl jsem pořád ve střehu, aby mi třeba nehodili kolem krku nějakou smyčku. Kdyby mě napadli, měl jsem v plánu to do něčeho napálit a pak jim zdrhnout. Těch pět kilometrů bylo neskutečně dlouhých, každá vteřina se táhla jako věčnost,“ popisoval taxikář další sled událostí.

Dvojici Iráčanů dovezl do klubu a předal policii. S majitelem nočního podniku se hned vydali do Německa hledat uprchlíka, který měl být tím zlodějem.

„Oznámili jsme to ve Furthu a do hodiny ho tam chytili. Honilo ho nějakých třicet policejních aut,“ dodal Kubů s tím, že trojice běženců utratila za pobavení ve Folmavě téměř dva tisíce euro, které jim byly vyplaceny jako sociální dávky.

„Němečtí policisté nám říkali, že ve Viechtachu řeší s běženci problémy skoro každý den, buď někoho obtěžují, nebo něco ukradnou,“ uzavřel taxikář.

Reklama

Výběr článků

Načítám