Hlavní obsah

Rodinu kreslíře maxipsa Fíka vykradli, zmizelo 21 kreseb

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Rodina známého českého ilustrátora a kreslíře maxipsa Fíka Jiřího Šalamouna přišla o část své sbírky. Z bytu v Plzni někdo ukradl 21 kreseb, které mají pro rodinu nevyčíslitelnou hodnotu. Jedná se totiž o poslední práce kreslířovy zesnulé manželky Evy.

Foto: Barbara Šalamounová

Kresba Motýlí křídla na kamenotiskovém podkladě (vlevo) a kresba nazvaná Otázka okamžiku

Článek

Byt byl vykraden loni v květnu. Tehdy se zdálo, že si z něho zloději odnesli „jen“ šperky a sošky. Nyní se však ukázalo, že z bytu zmizely i jedny z kožených desek, ve kterých se nacházela umělecká díla malířky a grafičky Evy Šalamounové. Dcera slavných rodičů Barbara Šalamounová si toho všimla ve chvíli, kdy chtěla z děl uspořádat výstavu.

„Ohromně mě to vzalo, je to osobní záležitost. Přišli jsme o poslední práce mé maminky, která v roce 2014 zemřela,“ řekla Právu Šalamounova dcera Barbara, která vyučuje komiks a ilustraci pro děti na Fakultě umění a designu na Západočeské univerzitě v Plzni.

Zloději při činu udeřili podle dobře známého scénáře. Vyhlédli si byt, který není příliš na očích a který se nachází v patře, ve kterém nejsou žádní sousedi.

Šlo zřejmě o desky

Mezi jednadvaceti odcizenými kresbami jsou například díla Motýlí křídla nebo Otázka okamžiku. Tvorba většinou o formátu B1 byla uložena ve velkých kožených deskách.

Foto: Barbara Šalamounová

Kožené desky, ve kterých byly kresby uloženy.

„Hlavně si přeji, aby kresby nikdo nezničil. Mají pro nás nevyčíslitelnou hodnotu. Domnívám se, že zlodějům nešlo ani tak o umění jako právě o ty kožené desky,“ dodává Šalamounová s tím, že bude vděčná za jakoukoliv informaci nebo případné navrácení děl.

Plzeňští kriminalisté na případu nadále pracují. „Po pachateli stále pátráme, zatím jsme nikoho neobvinili,“ sdělila Právu tisková mluvčí plzeňské policie Hana Štefflová.

Eva Šalamounová pracovala jako filmová výtvarnice. Vedla ateliér ilustrace a animace na prestižní německé univerzitě v Halle Saale v Německu. Starala se o grafickou podobu čtvrtletníku Film a doba, ilustrovala mnoho knih včetně učebnice češtiny a spolupracovala i se svým manželem. Zemřela ve věku 69 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám