Hlavní obsah

Poručily mi to cizí hlasy, říká senior obviněný z bombových výhrůžek

Právo, pab
Klatovy

Musel jsem poslechnout cizí hlasy, které mi to přikazovaly. Tak se obhajuje 77letý muž z jižního Plzeňska, kterého nyní policie obvinila za loňské výhrůžky bombovým útokem v budově okresního soudu a na nádraží v Klatovech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Předali jsme mu usnesení o zahájení trestního stíhání ze spáchání pokračujícího přečinu šíření poplašné zprávy,“ uvedla v pátek policejní mluvčí Dana Ladmanová s tím, že v minulosti byl za stejné chování opakovaně soudně trestán.

Podle ní senior v obou případech napsal výhrůžné dopisy a 24. června je poslal z Plzně. „V rámci vyšetřování necháme na obviněného zpracovat znalecký posudek z psychiatrie,“ dodala Ladmanová. Muž je vyšetřován na svobodě.

Obviněný: Udělal jsem volovinu

Právu se podařilo obviněného vypátrat, na první pohled působí neškodným dojmem. „Udělal jsem volovinu, je to blbý, co?“ byla první slova Karla Š., bývalého elektrikáře z plzeňské Škodovky. S nějakým sáhodlouhým textem v dopisech si hlavu nelámal, napsal jen jednu větu: „Dnes u vás vybuchne bomba.“ To ale stačilo k tomu, aby způsobil poplach a policii uvedl do nejvyššího stupně pohotovosti.

„Nemohl jsem si pomoci, nebylo to z mojí hlavy, ale prostě jsem poslechl hlasy, které mi to přikázaly,“ snažil se důchodce své jednání obhájit. Následky, které dopisy vyvolá, si dobře uvědomil. „Čtu noviny, vím, co v takových případech nastane. No uvidíme, co na to řekne soud,“ pokračoval Karel Š., který žije spíše jako bezdomovec.

Zlom v jeho životě nastal před pěti lety, kdy mu umřela družka. Žal utápěl v alkoholu. „Chodil jsem po hospodách a denně vypil patnáct až dvacet piv. Nakonec jsem skončil na protialkoholním léčení, odkud mě před dvěma lety pustili,“ dodal muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám