Hlavní obsah

Hušák nemusí platit dva milióny a omlouvat se, rozhodl soud

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Česká unie sportu (ČUS, dříve Český svaz tělovýchovy a sportu - ČSTV) neuspěla se svou žalobou na bývalého generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka, po kterém žádala dva milióny korun a omluvu za to, že Sazku, jíž byl ČSTV majoritním akcionářem, přivedl ke krachu, a za způsob řízení společnosti Sazka. Městský soud v Praze v úterý žalobu zamítl jako nedůvodnou. Rozhodnutí není pravomocné.

Aleš Hušák se při odchodu vyjadřovat nechtělVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Žalobce neuvedl konkrétní nemajetkovou újmu, a jak se tato projevila poškozením pověsti. Řízení společnosti Sazka nemůže být nemajetkovou újmou, ale majetkovou,“ zdůvodnila své rozhodnutí soudkyně Růžena Kučerová. K poškození dobrého jména ČUS podle ní nedošlo, soudkyně jako příklad zmínila korupční fotbalové aféry nebo dopingové skandály.

Tím paradoxně popudila vítěznou stranu. „Z odůvodnění rozsudku jsem hluboce zklamaná. Pokud to vnímám správně, tak žaloba byla zamítnuta v podstatě z formálních důvodů, neschopnosti protistrany žalobu napsat tak, aby byla přijata,“ komentovala rozhodnutí soudu Hušákova obhájkyně Klára Samková. „Soud dospěl k názoru, že pan Hušák měl tak velkou důvěru akcionářů, že v podstatě vládl ďábelskými silami tak, že Českou unii sportu a její svazy obloudil téměř ďábelským, mystickým způsobem a tím je jakýmsi způsobem podvedl,“ dodala Samková.

Naopak právního zástupce ČUS Aleše Rozehnala verdikt potěšil. „My jsme spokojeni, protože i když ta žaloba byla zamítnuta, tak byla zamítnuta z toho důvodu, že soud se domnívá, že při nehospodárném, špatném podnikání člena představenstva má akcionář nárok na majetkovou újmu, které se domáháme v jiném sporu, a nemá nárok na nemajetkovou újmu. Nicméně s odůvodněním rozsudku jsem spokojen velmi,“ uvedl Rozehnal, který narážel na žalobu, kde ČUS požaduje po Hušákovi 950 miliónů korun jako náhradu škody.

Přítomná mluvčí ČUS Lenka Angelika Tichá však poté novinářům sdělila, že se proti úternímu rozhodnutí unie odvolá.

Hušák přišel i s bodyguardem

Bývalý šéf Sazky, který na jednání dorazil poprvé, v doprovodu bodyguarda a advokátky Kláry Samkové, hned ze začátku žalobu odmítl.

ČUS (do roku 2013 ČSTV) žalovalo Hušáka o dva milióny za poškození dobrého jména společnosti. ČSTV byl majoritním akcionářem Sazky až do jejího krachu na jaře roku 2011, ze kterého viní právě Hušáka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aleš Hušák se svou obhájkyní Klarou Samkovou u úterního přelíčení

„V životě se stává, že když člověk miluje ženu hodně a přijde o ni, měl by na ni přestat myslet,“ uzavřel Hušák odpovědí na dotaz Samkové, jaký je jeho citový vztah ke společnosti Sazka.

Poškodil prý dobré jméno

Hušák v úterý dopoledne během projevu popisoval jednání představenstva. „Pokud jsem se měl dopustit poškození dobrého jména žalobce, a já teď nevím kterého, tím, že jsem neinformoval akcionáře, tak to není pravda,“ uvedl na začátek své výpovědi Hušák. Žalobu na něj totiž podala Česká unie sportu (ČUS), která podle Hušáka nikdy nebyla vlastníkem akcií společnosti Sazka.

Majoritním akcionářem byl předchůdce ČUS Český svaz tělovýchovy a sportu (ČSTV), který ale prý prodal své akcie ještě před podáním obžaloby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Sazky

Hušák vcelku zevrubně popisoval jak měsíční zasedání představenstva, tak i zasedání valné hromady akcionářů.

Času k prostudování bylo dost

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval totiž při jednom z předešlých jednání prohlásil, že akcionáři neměli k dispozici materiály k projednávaným bodům na valné hromadě dostatečně předem. [celá zpráva]

Hušák u soudu řekl, že Kejval lhal. „Všichni měli třicet dnů před valnou hromadou, kdy mohli přijít a materiály si prostudovat. Materiály nebylo možné vynášet ze sídla Sazky, protože obsahovaly utajené informace, například jména výherců,“ uvedl Hušák.

Popřel také, že by sám rozhodl o výstavbě Areny. „Byla to porada akcionářů Sazky, já v té době byl ve Španělsku. Nezasahoval jsem do toho, bylo to jejich rozhodnutí. To ale ještě vůbec nic neznamenalo. Záměr se postupně projednal v rámci jednotlivých akcionářů a především se probíral ve výkonném výboru ČSTV. Teprve poté se záměrem zaobíralo představenstvo Sazky,“ řekl Hušák.

Odměny za 50 miliónů

Stejně tak žaloba Hušákovi vyčítá nepochopitelné nákupy, pro Sazku nevyužitelných, pozemků u Českého Krumlova, zámek Rabštejn nebo různá umělecká díla. Do umění se investovalo 80 miliónů korun. Unii se nelíbí ani Hušákovy odměny, které si prý sám vypsal. Za posledních deset let si Hušák jen na odměnách přišel každý rok skoro na 50 miliónů.

Akcie firmy se staly bezcennými poté, co se Sazka kvůli stavbě multifunkční arény v pražských Vysočanech silně zadlužila a skončila v konkurzu. Kontrolu nad loteriemi pak převzaly firmy PPF a KKCG.

ČUS žádá po Hušákovi také 950 miliónů korun jako náhradu škody. Tuto část žaloby ale soud vyloučil k samostatnému projednání.

Reklama

Související články

ČSTV žaluje bývalého šéfa Sazky Hušáka

Český svaz tělesné výchovy(ČSTV) žaluje Aleše Hušáka o 950 miliónů korun jako náhradu škody a další dva milióny za poškození dobrého jména společnosti. ČSTV...

Výběr článků

Načítám