Hlavní obsah

Prodejci jedovatého alkoholu u Nejvyššího soudu neuspěli

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Marně se snažili pohnout ke shovívavosti Nejvyšší soud (NS) prodejci jedovatého alkoholu Petr Švábenský a jeho matka Ludmila z Brna. Po vypití jejich alkoholu zemřel pětapadesátiletý muž na otravu metanolem. Justice potrestala Švábenského 4,5 roky vězení, jeho matka vyvázla s podmínkou. NS ale jejich dovolání odmítl jako neopodstatněné.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Švábenský (vlevo) se svou matkou Ludmilou před brněnským soudem. (archivní foto)

Článek

„Obvinění si museli být vědomi toho, že prodávají nekolkovaný alkohol, a tedy že tento nemusel projít klasickou výrobou a může být potenciálně zdravotně závadný a škodlivý. Z hlediska jejich zavinění proto lze vysledovat minimálně srozumění se škodlivým následkem v podobě ohrožení života a zdraví konzumentů,“ upozornili soudci NS v čele s Janem Engelmannem.

Švábenský nakupoval alkohol ve velkoobchodu Provial u Petra Čagana, který také figuroval v metanolové kauze. Nakoupil tam podezřele levnou vodku a rum za 55 korun za litr. Pro jistotu si nechal udělat testy a ty odhalily smrtelnou dávku metanolu. Proto pití vylil, ale levný zdroj neopustil a vydal se na nákup znovu. Švábenská pak nově nakoupený alkohol prodala svému známému, který po jeho vypití zemřel.

Švábenský se hájil tím, že zemřelý muž nakupoval alkohol od více prodejců, a proto prý není možné dokázat, že zemřel po vypití jeho rumu. „Prodával jsem nezdaněný alkohol, ale nezabil jsem takto svého kamaráda. Ten alkohol jsem vozil i své matce, přece bych ji takto neohrozil,“ přesvědčoval soud.

Jedovatý alkohol zabil v Česku téměř 50 lidí. Justice se s metanolem vypořádává v mnoha soudních procesech s výrobci i distributory. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám