Hlavní obsah

Opilí a nedbalí. Češi tentokrát na Silvestra způsobili víc požárů než dříve

– Praha

Počet požárů v posledním dni roku byl v Česku během nynějších silvestrovských oslav nejvyšší za posledních několik let. Hasiči zaznamenali 31. prosince 2015 celkem 121 požárů a stejný počet jich byl i v prvních šesti hodinách prvního dne nového roku. V pátek to oznámila mluvčí generálního ředitelství hasičského sboru Nicole Zaoralová.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v roce 2014 bylo 31. prosince požárů jen 71, nyní hasiči vyjížděli k téměř dvojnásobnému počtu. Většina požárů připadla právě na dobu silvestrovských oslav, tedy od podvečera do půlnoci. První hodiny roku 2016 pak byly ještě rušnější, když jen do dnešní 01:00 zaznamenali 69 požárů a do 06:00 dohromady 121.

Podle Zaoralové stály za vznikem požárů jako obvykle neopatrnost či nedbalost lidí a nesprávné zacházení se zábavní pyrotechnikou. "V mnoha případech je na vině i nadměrná konzumace alkoholu, která způsobuje, že lidé přestávají být dostatečně ostražití," doplnila.

Během 31. prosince 2015 se zranili dva lidé a škody dosáhly zhruba 6,2 miliónu korun. Už ráno hasiči museli jet k požáru bytu v Rokycanech, kde se oheň rozšířil od svíčky z vánoční výzdoby. Muž a žena, kteří v bytě bydleli, se nadýchali zplodin. Ženu převezla sanitka do nemocnice. Večer pak v Semilech způsobily požár silvestrovské oslavy. Začala hořet střecha panelového domu a 18 lidí muselo být evakuováno. Zraněn nebyl nikdo. [celá zpráva]

V prvních šesti hodinách dneška utrpělo zranění při požárech deset lidí a škody činily 1,5 milionu. Sedm lidí se podle Zaoralové zranilo v Třebotově ve středních Čechách, kde požár s milionovou škodou vznikl asi kvůli závadě na klávesovém nástroji keyboardu.

Počet požárů 31. prosince v posledních letech:
2015121
201471
201394
2012109

Reklama

Související témata:

Související články

Češi oslavili příchod nového roku 2016

Lidé v České republice o půlnoci ze čtvrtka na pátek přivítali příchod nového roku 2016. Oslavy v Praze a na dalších místech země probíhají v poklidném duchu.

Výběr článků

Načítám