Hlavní obsah

Sestra obžalovaná z vražd pacientů bude trávit Vánoce doma, soud ji pustil z vazby

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze propustil z vazby zdravotní sestru Věru Marešovou, kterou obžaloba viní ze smrti šesti pacientů v rumburské nemocnici. Soud tak nevyhověl stížnosti státního zástupce, který ji chtěl ponechat ve vazbě.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Věra Marešová u soudu

Článek

Marešová byla ve Vazební věznici v Litoměřicích. „Byla propuštěna v pondělí na základě rozhodnutí soudu,“ řekl Právu mluvčí věznice Jaroslav Kindl. Důvody rozhodnutí zatím nechtějí soudy komentovat, protože se čeká nejprve na písemné vyhotovení rozhodnutí a jeho doručení všem stranám procesu.

Krajský soud v Ústí nad Labem souhlasil s propuštěním už v polovině listopadu, obžalovaná ale kvůli stížnosti musela počkat na rozhodnutí nadřízeného soudu. [celá zpráva]

Ústecký krajský soud rozhodl o tom, že Marešová může opustit vazbu, už jednou na konci července. Propuštění tehdy podmínil dohledem probačního úředníka. Vrchní soud pak ale vyhověl stížnosti státního zástupce a Marešovou nechal za mřížemi.

Soud pokračuje v lednu

Soud bude pokračovat 21. ledna příštího roku, kdy by měli vypovídat znalci zpracovávající revizní posudek na úmrtí pacientů. Ten zadal soud, aby pomohl vysvětlit rozdíly mezi posudky obžaloby a obhajoby.

Zatímco posudek obžaloby potvrzuje, že údajné oběti zemřely v důsledku podání draslíku, posudek obhajoby o úmrtích mluví jako o očekávaných.

Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85. Důvodem byla podle žalobce snaha usnadnit si práci. Marešová vinu odmítla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám