Hlavní obsah

Odvolaný Dohnal je šéfem Vězeňské služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Petr Dohnal je ředitel Vězeňské služby (VSČR), prohlásil ministr spravedlnosti Robert Pelikán v reakci na rozhodnutí pražského městského soudu. Ten v pátek zrušil správní rozhodnutí ministerstva spravedlnosti a exministryně Heleny Válková, která Dohnala odvolala. Podle Pelikána zároveň zaniká funkce později jmenovaného Pavla Ondráška.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Dohnal

Článek

"Bylo nám doručeno rozhodnutí městského soudu v Praze, kterým bylo zrušeno rozhodnutí bývalé ministryně Heleny Válkové o odvolání brigádního generála Dohnala z funkce. Vzhledem k tomu, že nabývá toto rozhodnutí právní moci okamžikem doručení, tak pan generál Dohnal je v tuto chvíli generálním ředitelem Vězeňské služby," konstatoval Pelikán.

Podle ministra ovšem nehrozí, že by v čele VSČR stáli dva lidé, jak tomu bylo nedávno u policie. V takových případech prý zaniká funkce později jmenovaného ředitele.

S Pelikánem souhlasí i sám Dohnal. „Nikdy jsem fakticky nepřestal být generálním ředitelem VSČR," uvedl v pátek.

Dosavadní generální ředitel VSČR Pavel Ondrášek prý zatím žádné informace o Dohnalově případu nemá. „Dosud jsem neobdržel oficiální informaci o výsledku soudního sporu Petra Dohnala s ministerstvem spravedlnosti. Předpokládám, že o vzniklé situaci budeme s ministrem jednat, tak abychom našli optimální řešení,” řekl Právu.

Hospodaření a ztráta důvěry

"Rozhodnutí ministra spravedlnosti ze dne 29. června 2015 a rozhodnutí ministryně spravedlnosti ze dne 4. dubna 2014 se zrušují a věc se vrací žalovanému k dalšímu řízení," napsal městský soud v rozsudku.

Podle rozhodnutí musí žalovaný ministr spravedlnosti rovněž zaplatit Dohnalovi necelých 15 000 korun jako náhrady nákladů. Lhůtu má 30 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí.

Proti rozhodnutí mohou strany podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu do dvou týdnů po jeho doručení.

Dohnala odvolala v dubnu 2014 tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) kvůli údajným problémům v hospodaření vězeňství i ztrátě důvěry v to, že by dokázal vězeňství reformovat. Dohnal proti tomu podal rozklad.

Reklama

Výběr článků

Načítám