Hlavní obsah

Bradáčovou žaluje podřízený, nenechal si líbit výtku

Právo, Jakub Troníček
Praha

Dlouholetý žalobce v kauze vytunelovaných harvardských fondů Jaromír Jindřich podal podle zjištění Práva žalobu na své „domovské“ pražské vrchní státní zastupitelství vedené Lenkou Bradáčovou. Soudně se tak brání proti výtce, kterou mu Bradáčová udělila letos v létě.

Foto: Právo

Žalobce Jaromír Jindřich

Článek

Právu podání žaloby potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

„Jednání v této věci zatím nebylo nařízeno,“ uvedla k tomu mluvčí s tím, že žaloba na soud dorazila 23. října.

Bradáčová se nechtěla k celé věci detailně vyjadřovat s tím, že personální záležitosti úřadu ze zásady nekomentuje. Čeho se sporná výtka týkala, tak není jasné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Výtka byla uložena státnímu zástupci za jednání, které vykazovalo znaky drobného nedostatku či poklesku, a na této si trvám,“ konstatovala pouze s odkazem na příslušný paragraf zákona o státním zastupitelství vrchní žalobkyně.

Harvard musí převzít někdo jiný

S návrhem na zahájení kárného řízení přitom v takových případech norma nepočítá. Jindřich na otázky deníku Právo neodpověděl. Spor obou státních zástupců přitom provázejí zajímavé okolnosti.

Jindřich si za svého advokáta zvolil pražského právníka Josefa Monsporta, který v letité kauze privatizačního mága Viktora Koženého hájil jeho spolupracovníka Borise Vostrého.

Oba podnikatelé na útěku již sice byli na základě Jindřichovy obžaloby v nepřítomnosti pravomocně odsouzeni k mnohaletým trestům, nicméně část složité kauzy týkající se podezření na praní špinavých peněz se podle informací Práva stále šetří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Právě z dozoru tohoto pokračování dlouholeté a složité kauzy se teď musel Jindřich kvůli podjatosti související s Monsportem podle informací Práva vyloučit a případ by měl převzít nový státní zástupce.

K tomu se ale Bradáčová nechtěla vyjádřit s tím, že není možné informovat o trestních věcech, ve kterých probíhá prověřování.

„Vedení vrchního státního zastupitelství učinilo veškerá potřebná opatření tak, aby jednání doktora Jindřicha nemělo negativní dopad na trestní řízení v jím zpracovávaných věcech,“ poznamenala k tomu v obecné rovině Bradáčová.

Ta už dříve Jindřicha přeložila z elitního odboru zpracovávajícího ty nejzávažnější hospodářské a korupční kauzy. Kromě tunelování harvardských fondů měl Jindřich na starosti také například prověřování podezření na rozsáhlou korupci při pořizování stíhaček Gripen pro českou armádu, tuto kauzu ale státní zastupitelství loni odložilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám