Hlavní obsah

Falešný přítel na Facebooku zneužil desítky dětí

Právo, pko
Blansko

Neobvykle rozsáhlý případ zneužití dětí na internetu vyšetřují blanenští kriminalisté. V jejich rukou skončil čtyřicátník z Blanska, který přes falešný profil na Facebooku zneužil důvěry více než stovky dětí ve věku mezi osmi a čtrnácti lety. Ty mu poslaly své intimní fotografie, nad kterými se muž ukájel. Pachateli, který skončil ve vazbě, nyní hrozí až pět let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Muž vydávající se v komunikaci za dítě stejné věkové kategorie svou falešnou identitou se důvěřivým protějškům prokazoval znalostí konkrétních osobních informací získaných z jejich profilů a odkazy na vzájemná virtuální přátelství. Tuto činnost měl systematicky propracovanou, “ konstatoval policejní mluvčí Petr Nečesánek.

„Děti byly schopny v reakci na jeho provokace pořizovat a zasílat fotky a videosekvence, kde byla zachycena jejich obnažená těla v různých polohách či přímo při masturbaci. Komunikace dítěte s „kamarádem“, jejímž předmětem byl požadavek na pořízení intimních záběrů, si všiml jeden z rodičů pouze náhodou,“ řekl Nečesánek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pachatel měl snadnou cestu, skamarádil se s jedním dítětem, pak kontaktoval všechny další jeho přátele.
kriminalistka

Alarmující je podle vyšetřovatelky Hany Tejkalové často absolutní nezájem rodičů o to, co jejich ratolesti provádějí na internetu. „Rodiče jim nakoupí chytré telefony a pak vůbec nevědí, co s nimi dělají. Mnozí rodiče jsou sice počítačově méně gramotní než děti, ale to je neomlouvá, jsou totiž často zcela neaktivní v této věci,“ popsala Tejkalová s tím, že pachatel sám pracoval s dětmi ve své profesi.

Fotky posílaly v noci

Při vyšetřování kriminalisté zjistili, že mnoho dětí posílalo své intimní snímky uprostřed noci, aniž by rodiče cokoli tušili. „Často dětem stačil jeden den komunikace s osobou, kterou vůbec neznaly, aby začaly posílat tyto fotografie. Když pak rodiče viděli, co jsou schopné poslat, tak nám při výslechu brečeli,“ popsala Tejkalová.

Kriminalisté upozornili, že není výjimkou, aby měly profil na Facebooku i osmileté děti, přestože stanovy umožňují zakládaní profilů až od 13 let.

„Prioritou těchto dětí je mít hodně přátel. Dnes je takzvaně out mít 300 přátel, in je mít přes 1000. Pachatel měl snadnou cestu, skamarádil se s jedním dítětem, pak kontaktoval všechny další jeho přátele. Nabízel jim fotografie z internetu, aby to odpovídalo věku, a oběti na to často skočily. Rodiče by měli být velice pečliví při kontrole toho, co dělají jejich děti na internetu. Intimní fotky zveřejněné na internetu pak mohou pronásledovat děti dlouhé roky,“ varovala Tejkalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám