Hlavní obsah

Zapálené vlasy, zranění na genitáliích. Za brutální utýrání bezdomovce mladíci dostali 7,5 roku

Právo, Vladislav Prouza
Hradec Králové
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek poslal na 7,5 roku do vězení dva 17leté mladíky, kteří podle obžaloby mučili a zavraždili bezdomovce na nádraží v Pardubicích. Rozsudek není pravomocný. Soud jim uložil i účast na sociálním terapeutickém a výchovném programu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Policie přivádí obžalovaného mladíka

Článek

„Napadli a usmrtili člověka pro pobavení s použitím mučících útrap vzdor pasivitě poškozeného,” uvedl soudce Zdeněk Šulc. Rozsudek si mladíci vyslechli se slzami v očích. V původní verzi článku redakce mylně informovala, že pachatelé dostali 8,5 roku.

„Jsou to bohužel kluci, kteří i kvůli nestabilnímu rodinnému zázemí nakonec dopustili tohoto hrozného činu,“ poznamenal soudce.

Čin považovaný zkušenými kriminalisty za neobvykle brutální a sadistický se stal letos 3. srpna u podchodu na autobusové nádraží v Pardubicích. Mrtvého 55letého muže ležícího v tratolišti krve tam kolemjdoucí našel okolo půl druhé ráno.

„Každou chvíli tady někdo leží a nikdo tomu nevěnuje žádnou pozornost. Ale tentokrát to bylo jiné. Nebylo možné přehlédnout krev a celkově neobvyklou polohu těla,“ uvedl muž bydlící kousek od místa, kde ležel mrtvý bezdomovec.

Usmrcení bezdomovce předcházelo možná půlhodinové nelidské mučení různými předměty a nástroji včetně mužovy francouzské hole. Oběť si útočníci vybrali zcela náhodně během návštěvy letního kina, kam se později v klidu vrátili.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Policie přivádí obžalovaného mladíka

Soud kvůli nízkému věku obou útočníků probíhal s vyloučením veřejnosti, která byla přítomna jen na vyhlášení rozsudku. Podle zákona nelze zveřejnit ani jejich jména a podobu.

Bití, brutální zranění i zapálené vlasy

Bezdomovce mladiství zasáhli několika ranami ze vzduchové pistole, zasypali ranami pěstí a kopanci. Jeden z útočníků neváhal ani použít boxer. Nůžkami nalezenými v mužově tlumoku ho zranili v oblasti genitálií.

Konec francouzské hole mu vrazili do řitního otvoru a zapálené vlasy hasili šlápotami na hlavu. Umírající oběť nechali napospas osudu.

Náhodného kolemjdoucího pachatelé bezprostředně po činu upozornili na nějakého opilce, který zřejmě potřebuje pomoc. Mladíky oslovený muž neměl ani tušení, že mluví s možnými vrahy a zavolal městskou policii. Bezdomovec však přes okamžitou pomoc na následky mnohačetných zranění a šoku krátce po útoku zemřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám