Hlavní obsah

Znásilnil mě, chci za to 50 tisíc, tvrdila 11letá dívka. Soud mladíka obžaloby zprostil

Právo, Petr Kozelka
Brno

Hodně brzy začala se svým sexuálním životem 11letá dívka ze Žďárska. Už v páté třídě se spolužačkám chlubila bohatými sexuálními zkušenostmi a seznam jejích partnerů přitom vydal na pěknou řádku. Jedním z nich byl i 24letý mladík, který s ní měl pohlavní styk u řeky Sázavy na jaře 2013. Po několika měsících dívka mladíka nařkla ze znásilnění s tím, že za způsobenou újmu požaduje 50 tisíc korun. Krajský soud v Brně ale v úterý mladíka obžaloby ze znásilnění zprostil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mladíkovi hrozilo původně za znásilnění nezletilé až 12 let vězení. Nakonec od soudu odešel s trestem 18 měsíců podmíněně odložených na čtyři roky za pohlavní zneužití, jehož se dopustil souloží s nezletilou.

„Od samého počátku se doznával, že s ní měl pohlavní styk a také bezelstně uváděl, že věděl, že jí ještě není 15 let. Zcela ale popíral, že by jí k pohlavnímu styku donutil,“ konstatovala předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová.

Znalci byli skeptičtí

Děvče mělo v té době zřejmě styk s několika dalšími partnery. Podle soudu byla už v páté třídě nezvykle vyspělá a problematická. Utekla od rodiny a nějaký čas pobývala i v diagnostickém ústavu. Když pak po několika měsících od soulože s obžalovaným mladíkem nahlásila znásilnění, znalci se k její pravdomluvnosti vyjádřili poněkud skepticky.

„V její výpovědi se objevují výrazné věcní i logické nesrovnalosti. Nedokázala si vzpomenout na okolnosti znásilnění. Po pohlavním styku s obžalovaným sama odešla na autobus, odjela domů a nikomu nic neřekla. Podle znalců má tendence k lhavosti a vymýšlení si. Kromě jejího tvrzení nebyly pro znásilnění žádné důkazy, naopak všechny okolnosti nasvědčují tomu, že si sama některé věci vybájila,“ dodala Bartošová.

Státní zástupce i obhájce s verdiktem souhlasili, podmínka pro mladíka je tak pravomocná. Dívku odkázal senát s jejím požadavkem na finanční satisfakci na civilní soud.

Výběr článků

Načítám