Hlavní obsah

Za žhářský útok na romskou ubytovnu dostali útočníci šest let vězení

Právo, zaš, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za více než tři roky starý útok na romskou ubytovnu v Aši vyfasovali v pondělí Michal Poláček a Tomáš Kopecký u Krajského soudu v Plzni trest vězení v délce šesti let a devíti měsíců. Za pokus o vraždu jim hrozil výjimečný trest. Členové radikálních skupin Blood & Honour a Combat 18 útočili zápalnými lahvemi. Čin měl rasový motiv. Do vězení jde podle verdiktu i šéf skupiny Jan Balík.

Foto: Jan Švábek, Právo

Tomáš Kopecký (vlevo) u soudu

Článek

Podle obžaloby si v únoru 2012 vytipovali objekt, kde bydlí romské rodiny s dětmi. Útok tzv. molotovovými koktejly pak naplánovali na druhou hodinu ráno. V tu chvíli v ubytovně bylo deset dospělých a osm dětí. Lahve zachytilo jedno ze dvou skel okna. Oheň obyvatelé domu stačili uhasit.

„Útok se snažili provést tak, aby co nejvíce eliminovali možnost záchrany obětí. Benzín vylili i kolem vchodových dveří, čímž chtěli znemožnit obyvatelům dostat se z hořící ubytovny ven. K fatálnímu následku nedošlo pouze náhodou,“ konstatoval státní zástupce Jakub Kubias.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vůdce Blood & Honour Jan Balík po útoku oba útočníky kritizoval. Čin prý nebyl dostatečně podepsaný a nezpůsobil žádné škody. I on si v pondělí vyslechl verdikt, který zní tři roky a osm měsíců vězení.

Dalších sedm příznivců skupiny bylo obviněno z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dostali podmíněné tresty.

Byli prý opilí

Poláček u výslechu sdělil, že s nápadem jako první přišel Kopecký. Oba tu noc byli na plese a poté v restauraci, kde popíjeli alkohol. „Byl jsem opilý, moc si toho nepamatuji. Kopecký dostal nápad, že půjdeme někam něco provést. Nechal jsem se vyhecovat,“ tvrdil Poláček.

„Na pumpě natankoval benzín do PET lahví, které jsme cestou z restaurace vzali v kontejneru. Pak jsme šli hledat skleněné lahve, do kterých Kopecký benzín přelil, vzal kus hadru a strčil ho do nich. Potom jsme šli k ubytovně na nádraží a chtěli je hodit dovnitř. Objevila se tam nějaká žena a začala křičet. Tak jsme to hodili a utíkali pryč,“ řekl Poláček.

Kopecký útok nepopřel. Policistům při výslechu sdělil, že jednal v opilosti a že je rád, že nikdo nebyl zraněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám