Hlavní obsah

Soud odmítl obnovit proces v případu rasové vraždy Oty Absolona

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Cesta Vlastimila Pechance, loni podmínečně propuštěného z vězení, v němž si odpykával 17letý trest za rasově motivovanou vraždu, za očištěním jeho jména se komplikuje. Krajský soud v Hradci Králové v pátek zamítl jeho návrh na obnovu řízení. Proti usnesení si odsouzený hned v soudní síni podal stížnost k Vrchnímu soudu v Praze.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vlastimil Pechanec u soudu

Článek

„Raději se zdržím komentáře, protože bych jinak musel být sprostý,“ řekl novinářům zjevně překvapený a otřesený Pechanec krátce poté, co se dozvěděl, že soud jeho návrh, kterým se zabýval od dubna, smetl ze stolu. V obnovu řízení podle svých slov věřil. Hlavním důkazem v novém procesu měl být nůž, o němž obhajoba tvrdí, že se jedná o vražednou zbraň.

„Jedná se o vražednou zbraň a jsou na ní prokázány majoritní vzorky DNA, která je osoby, dlouhodobého uživatele nože. A tou osobou není odsouzený,“ uvedl už dříve Pechancův právní zástupce Robert Cholenský.

Nevím, kdo vraždil.
odsouzený Pechanec

„Obhajoba se zaměřila jenom na nůž, ale zcela pominula svědecké výpovědi,“ uvedl ve stručném zdůvodnění rozhodnutí předseda senátu Luboš Sovák. A dodal, že důkazy při původním soudním líčení byly postavené na znalcích a výpovědích osob z diskotéky. V rámci návrhu na povolení obnovy řízení přesto povolil přezkoumání tohoto nože Kriminalistickým ústavem Praha. „Nemyslíme si, že kdybychom nůž nějak dál zkoumali, že by to mělo vliv na hodnocení o vině a trestu, které vzešlo z původního dokazování a rozsudku,“ zhodnotil výsledky posudku soudce.

Stopy na noži

„Jedná se o obnovu řízení. Musíme přijít s novými důkazy, tedy s těmi, které nebyly v předchozím řízení provedeny soudem. A my jsme soudu předvedli, co by bylo možné s tím nožem dále udělat,“ oponuje Cholanský.

„Na noži se našla krev s krevní skupinou poškozeného, dříve se tam nenašla. Na noži není pachová stopa odsouzeného. Je tam majoritní stopa DNA, což zjistil pražský kriminalistický ústav, která nepatří odsouzenému. Soud se nezabýval ani tím, komu tato DNA patří,“ vyjmenoval nejdůležitější argumenty obhajoby, proč žádají další důkazy. Znalci navíc potvrdili, že na noži jsou stále vzorky, které lze podrobit analýze.

Vraždil v roce 2001

„Domnívám se, že podmínky pro obnovení řízení tak, jak jsou stanoveny v příslušném ustanovení trestního řádu, v daném konkrétním případě splněny nejsou,“ vyjádřila spokojenost s verdiktem soudu státní zástupkyně Lenka Faltusová a vzdala se možnosti podání stížnosti proti rozhodnutí.

Dnes 36letý Vlastimil Pechanec byl odsouzen za vraždu Roma Otu Absolona (30) na diskotéce ve Svitavách roku 2003. Dva roky poté, co k činu došlo. Na svobodu se dostal loni v červnu, zkušební doba podmínečného propuštění mu vyprší v roce 2020. Svou vinu však vždy popíral.

„Nevím, kdo vraždil,“ řekl Pechanec, který se v minulosti hlásil k hnutí skinheads. „Kdybychom to věděli, měli bychom to snazší už při tom navrhování důkazů,“ dodal jeho obhájce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám