Hlavní obsah

Bývalý příslušník StB neuspěl u NS s dovoláním proti trestu za zbití studenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Petr Beran, bývalý příslušník komunistické Státní bezpečnosti (StB), neuspěl s dovoláním proti podmíněnému trestu za zbití mladíka při výslechu. Jeho dovolání před časem bez veřejného jednání odmítl Nejvyšší soud (NS), v pátek rozhodnutí zveřejnil ve své internetové databázi. Případ se odehrál v roce 1989, obětí byl tehdy sedmnáctiletý David Kobzan.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 původně Beranovi uložil tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Městský soud v Praze pak zkušební dobu pouze zkrátil na tři roky. Podle NS justice důsledně vycházela z provedených důkazů, logicky a přesvědčivě hodnotila jejich věrohodnost a naplnila všechny zákonné požadavky. "Skutkový stav věci byl zjištěn bez důvodných pochybností," stojí v usnesení.

Beran tak neuspěl s tvrzením o extrémních vadách řízení, nedostatečném zjištění skutkového stavu a nesprávném právním posouzení. Posledním mimořádným opravným prostředkem je ústavní stížnost. Zatím ji Beran podle dostupných zdrojů nepodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Případ se odehrál v lednu 1989, kdy se v centru Prahy uskutečnila série demonstrací proti komunistickému režimu známá jako Palachův týden. Příslušníci StB údajně chtěli od mladíka nátlakem vynutit svědectví potřebné k připravovanému procesu s Václavem Havlem kvůli svolávání lidí na nepovolenou demonstraci.

Bil ho obuškem do hlavy

Bývalý důstojník StB Beran podle obžaloby mladíka při výslechu slovně napadal, vyhrožoval mu a bil jej obuškem po zádech, krku a hlavě. V kauze figuroval také jeho podřízený Kamil Líbal, který podle spisu výslech zapisoval do protokolu a nečinně přihlížel násilnému jednání nadřízeného. Líbal dostal dvouletou podmínku. Proti rozsudku se na rozdíl od Berana neodvolal. Beran s rozsudkem nesouhlasil, skutek se podle něj nestal. Kauza je prý výsledkem msty ze strany odpůrců.

Napadený mladík u výslechu na StB vypověděl, že se demonstrace neúčastnil. Nakonec ale po nátlaku podepsal protokol, který tvrdil něco jiného. Jeho svědectví však bylo pro StB zbytečné, protože u soudu s Havlem uvedl, že byla jeho výpověď vynucena násilím, a nešla tak použít jako důkaz.

V souvislosti s děním kolem Palachova týdne byl dříve na 2,5 roku vězení pravomocně odsouzen tehdejší tajemník pražských komunistů Miroslav Štěpán. Podle verdiktu zneužil pravomoc, když přikázal, aby byla proti demonstrantům použita vodní děla a granáty se slzotvorným plynem. V jiné kauze loni pravomocně rozhodl pražský městský soud. Potvrdil podmínky pro tři bývalé příslušníky StB, kteří podle obžaloby v červnu 1989 unesli a zbili tehdejšího disidenta Petra Placáka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám