Hlavní obsah

Muži z údajného Zádamského gangu vysoudili skoro 7 miliónů

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dvanáct mužů, dříve známých jako Zádamského gang, dostane podle čtvrtečního rozhodnutí pražského soudu 6,8 miliónů korun plus úroky jako odškodné za nezákonnou vazbu. Skupinu, která byla srovnávána s nechvalně proslulým Berdychovým gangem, soudy v roce 2009 zprostily obžaloby. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Milan Zádamský na archivním snímku

Článek

„Většinou se jednalo o osoby, které do té doby neměly nikdy nic společného s jakýmkoliv trestním jednáním, ve vazbě strávily tři roky a poté byly zproštěny obžaloby,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Otílie Hrehová.

Částka patnáct set korun za jeden den vazby je podle soudu přiměřená. Nejvyšší soud pro takové případy označil za přiměřenou částku mezi 500 Kč až 1500 Kč za jeden den vazby.

Milan Zádamský, který strávil ve vazbě přes dva a půl roku, má dostat 820 tisíc korun plus úroky od roku 2011, jeho bratr za téměř dva roky vazby pak 857 tisíc a úroky.

Újma za medializaci

Bratrům Zádamským soudkyně zároveň přiznala odškodné za nemajetkovou újmu za medializaci, protože jejich jméno se používalo pro označení skupiny původně obžalovaných mužů. „Jejich jména rezonovala médii,“ podotkla Hrehová. Výši tohoto odškodného ale během čtení rozsudku nezmínila.

„Já jsem spokojený, na poměry v České republice v této oblasti je to nadstandardní suma,“ řekl po vyhlášení rozsudku právní zástupce mužů Filip Princ s tím, že zváží případné odvolání.

Stejný soud už před dvěma lety mužům přiznal 4,3 milióny, odvolací senát ale rozsudek zrušil a případ vrátil kvůli procesním vadám i neurčité žalobě.

Chtěli přes čtyřicet miliónů

Dvanáctičlenná skupina, svého času známá jako Zádamského gang, žádala po České republice celkem 43 miliónů korun za nezákonnou vazbu. Muže, kteří byli přirovnáváni k Berdychovu gangu, před šesti lety zprostili obžaloby. Na soud se obrátili, protože se jim nelíbilo, že byla poškozena jejich občanská a profesní čest třeba tím, že byli označováni za organizovanou zločineckou skupinu.

Například Petr Zádamský dříve u soudu emotivně vylíčil, jak trestní stíhání ovlivnilo život jeho i jeho blízkých.

„Zásah policie měl nepříznivý dopad na psychiku mých dětí. Měly samopaly u hlavy. Starší dcera se mnou nekomunikuje, neříká mi tati, nepozvala mě na svatbu,“ vypočítával Zádamský.

„Přišel jsem o rodinné vztahy s dětmi, o práci. Jsem brán za mafiána a vraha,“ stěžoval si. Nemohl údajně sehnat práci, trpí zdravotními problémy, lidé se jej bojí zaměstnat. V současnosti prý vlastní firmu na renovaci hotelů a sociálního bydlení v Německu. Po České republice Petr Zádamský požadoval 4,6 miliónu korun.

Foto: Martin Polák, Právo

Petr Zádamský po zatčení loni v říjnu čeká na rozhodnutí soudu o uvalení vazby.

Neuspěla ani Vesecká

Obžaloba tvrdila, že údajný gang v letech 1999 až 2007 terorizoval několik desítek podnikatelů v západních Čechách. Muži prý požadovali výpalné a v případě odporu prý neváhali sáhnout k násilí, ničení provozoven, napadání hostů, nechyběly údajně ani výhrůžky likvidací celých rodin. Syna jednoho z poškozených prý muži na pokyn Zádamského strčili do výběhu se lvem.

Krajský soud v Plzni nakonec poslal v roce 2009 na rok za mříže jen dva z obžalovaných, dalším dvěma uložil podmíněné tresty. Šlo navíc jen výtržnictví nebo nedovolené ozbrojování.

Zbylé členy údajného gangu soud obžaloby zprostil s tím, že ve výpovědích desítek údajných poškozených byly velké rozpory. Sám Zádamský tvrdil, že svědci nehorázně lhali a policie to prý věděla. Verdikt následně potvrdil i Vrchní soud v Praze. Tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká neuspěla ani s dovoláním u Nejvyššího soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám