Hlavní obsah

Mladíci v Chotěboři rozebírali nalezený granát, pyrotechnik jej musel odpálit na místě

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chotěboř

V pátek večer dva mladíci donesli do garáže nedaleko centra Chotěboře na Havlíčkobrodsku předmět, který nalezli na průzkumu s detektorem kovů. Během neodborné manipulace pak naštěstí propadli pocitu, že věc vypadá krajně podezřele. Vynesli ji tedy ven a zavolali policii. Ta našla před garáží částečně odjištěný granát.

Mladící rozvrtali nalezený granát, pyrotechnik jej musel odpálit na místěVideo: Policie ČR Kraje Vysočina

 
Článek

„Když přivolaní policisté z Chotěboře zjistili, že jde o granát, přivolali na pomoc policejní pyrotechniky z Brna. Ti konstatovali, že s předmětem není možná další manipulace, a na jediné řešení - řízenou explozi na místě - se muselo kvůli podmínkám počkat do sobotního rána. Hasiči zabezpečili bezprostřední okolí granátu pytli s pískem a policisté včetně psovodů a chotěbořských strážníků místo celou noc střežili,“ shrnula policejní mluvčí Jana Kroutilová.

„Jednalo se o ruční útočný granát vzor 34, který používala naše armáda již v době První republiky. Granát byl, bohužel, částečně odjištěný, byla z něho částečně odstraněna vrhová pojistka, tím byl velice nebezpečný, tudíž ho bylo nezbytné zničit výbuchem,“ popsal pyrotechnik Milan Doleček.

Policie uzavřela ulici a bezchybně odpálila granát

Policisté pak uzavřeli celou ulici přilehlou ke garáži. V jejím okolí se nacházejí převážně budovy se skladovacími prostory, dále dva bytové domy a provozovna. Lidé z bezprostředního okolí byli o situaci informováni a před spuštěním exploze odešli do vymezeného prostoru na ulici. Předtím si přeparkovali auta, v objektech sousedících s místem byla zakryta okna. Všechno pak proběhlo bez komplikací i beze škod na majetku.

Policisté budou zjišťovat, zda nedošlo ke spáchání protiprávního jednání. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, veškeré okolnosti nálezu granátu, jeho přenášení a následné manipulaci s ním prověřují.

Reklama

Výběr článků

Načítám