Hlavní obsah

Bývalou manželku postřelil a pobodal, dostal 18 let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Bývalou manželku postřelil a pobodal takovým způsobem, že zůstala upoutaná na invalidní vozík. Krajský soud v Praze neuvěřil tvrzení šestačtyřicetiletého Jiřího Wernera z Kladna, že útočila dvojice mužů, se kterou se domluvil, aby manželku vystrašila, a poslal ho ve středu na osmnáct let do vězení. Rozsudek není pravomocný, Werner se na místě odvolal.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta odvádí Jiřího Wernera ze soudní síně.

Článek

K brutálnímu útoku došlo letos v dubnu v Kladně. Werner si podle obžaloby počkal ráno na bývalou manželku, se kterou měl soudní zákaz styku, před jejím bytem, když šla do práce. Nejprve na ni podle spisu čtyřikrát vystřelil a následně ji třináctkrát bodl. Žena utrpěla zranění míchy a je odkázána na invalidní vozík. Incident viděla svědkyně z okna a zavolala policii. Hlídka policie přijela ve chvíli, kdy ženu nakládal do auta. Podle Wernerova tvrzení se ji snažil odvézt do nemocnice.

„Nemáme o vině obžalovaného žádné pochybnosti,“ uvedla soudkyně Alexandra Chrdleová ve stručném zdůvodnění rozsudku. „Řadu skutečností nebyl obžalovaný schopen vysvětlit nebo jeho vysvětlení nezapadají do jeho obhajoby,“ dodala Chrdleová s tím, že Wernerovy charakterové vlastnosti vylučují obhajobu, se kterou přišel.

Soud neuložil výjimečný trest, který navrhoval žalobce, protože pro něj nebyly splněny podmínky. Werner má také povinnost zaplatit pojišťovně 1,9 miliónu korun.

Snažil jsem se manželce zachránit život, a proto mě pořezali.
nepravomocně odsouzený

Werner od začátku jakoukoli vinu odmítá. Nechtěl prý nikomu ublížit, domluvil se prý se dvěma známými, že za třicet tisíc korun vyřeší jeho problémy ve vztahu s manželkou. Něco se ale zvrtlo. „Bylo mi divné, jak to chtějí vyřešit, myslel jsem, že na ni chtějí udělat nějaké 'bububu', opravdu jsem nečekal, že to bude takové zvěrstvo,“ prohlásil dříve u soudu Werner.

Ženu prý bránil a muži jej proto také napadli. „Snažil jsem se manželce zachránit život, a proto mě pořezali,“ tvrdil Werner ve své závěrečné řeči. Jenže údajné útočníky na místě nikdo neviděl, nezůstaly po nich ani žádné pachové stopy. Wernerovy pachové stopy na druhou stranu našli policisté na noži, který zůstal na místě činu.

BEZ KOMENTÁŘE: Pobodaná žena v KladněVideo: Novinky

Spiknutí kvůli penězům?

Werner se před soudem prezentoval jako oběť spiknutí, za vším prý stojí jeho bývalá tchyně – matka napadené ženy. „Účel, proč tady stojím, je několikaleté jednání mé manželky a její matky,“ myslí si Werner. „Manželka by na to sama nepřišla, nebýt její matky a jejích známostí mimo jiné na kladenské policii.”

Napadená žena je podle obžalovaného patologická lhářka a její matka „má tendenci hrát si na maloměstskou madam a kladenskou honoraci“. Werner se ve své závěrečné řeči velice podrobně věnoval své verzi historie vztahu s bývalou manželkou. Jejich vztah se prý změnil poté, co žena zhubla. Začala podle Wernera chodit na diskotéky, vracela se domů nad ránem a páchl z ní alkohol a cigarety.

Následovaly prý provokace, naschvály a trestní oznámení, vše za údajné pomoci ženiny matky. „Bývalá tchyně je zlá, nenasytná a lačná po mých penězích,“ řekl Werner. Ostatní svědky během své obšírné závěrečné řeči označil za pouliční drbny, podpantofláky, zelené vdovy nebo zlatou mládež.

„Naschvály se tam děly z obou stran, ale rozhodně to není tak, jak nám předkládal obžalovaný, že on za nic nemůže,“ komentovala vztahy mezi bývalými manželi Wernerovými soudkyně.

Wernerův advokát Petr Filippi poukázal na rozpory ve výpovědích svědků, zejména z řad kamarádů poškozené, a jejich nevěrohodnost a navrhl soudu Wernera obžaloby zprostit.

Účelová výpověď

Žalobce Tomáš Milec měl v případu jasno. „Nelze dospět k jinému závěru, než jak je popsáno v obžalobě. Verze obžalovaného je zcela účelová a není v souladu s ostatními důkazy. Kromě jeho výpovědi není jiný důkaz svědčící o účasti dalších osob,“ prohlásil Milec a s ohledem na fakt, že Werner neprojevil ani náznak lítosti, vraždu dlouho připravoval a nakonec se snažil z činu obvinit jiné osoby, pro něj navrhl trest kolem dvaceti let ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Zmocněnkyně poškozené Klára Long Slámová požadovala odškodné ve výši deseti miliónů korun. Podle soudních znalců byl Werner při útoku zcela při smyslech a o jeho vině svědčily stopy DNA na pistoli a i zbytky povýstřelových zplodin. Werner tyto důkazy vysvětlil tím, že si byl den před útokem zastřílet na střelnici.

„Je to určitě tak, jak jsem říkal,“ zhodnotil nakonec Werner.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám