Hlavní obsah

Falešný ekonom si za zpronevěru miliónů z muzea odsedí 11 let ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za zpronevěru 9,6 miliónu korun z Národního zemědělského muzea si falešný ekonom Vladimír Prokop odpyká 11 let ve vězení. Ve středu o tom rozhodl pražský Vrchní soud, který zamítl odvolání obžalovaného a potvrdil původní verdikt. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek - dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Vladimír Prokop u soudu. Archivní snímek

Článek

Třiačtyřicetiletý Prokop začal v muzeu pracovat v lednu 2014. Nechal se zaměstnat na pozici hlavního ekonoma pod cizí identitou a se zfalšovaným vysokoškolským diplomem. V té době byl navíc už půl roku na útěku z výkonu trestu. Plán mu podle obžaloby zkomplikovala skutečnost, že pravý majitel ukradených dokladů byl zadlužený.

Prokop to netušil a zaskočilo ho, když na něj do práce znenadání přišlo několik desítek oznámení o exekuci. Ředitelka s ním kvůli tomu sepsala dohodu o ukončení pracovního poměru. Pak ale odjela na dovolenou a falešný ekonom začal rychle jednat.

Od 25. března do 1. dubna podle obžaloby postupně převáděl peníze z účtu muzea na účet své známé, která je vybírala a hotovost mu předávala. Žena Prokopovi věřila, že její počínání je legální a že Prokop peníze nosí na ministerstvo zemědělství.

Ředitelka muzea si po svém návratu všimla nestandardních plateb, takže při pokusu o další výběr peněz zadržela Prokopovu známou policie. Muž se k činu přiznal policistům, u soudu nevypovídal. „Upřímně toho lituji," řekl Prokop v krátkém vyjádření.

Advokát chtěl trest snížit

Jeho advokát soudu navrhoval snížení původního trestu 11 let vězení, který je o rok vyšší než horní hranice trestní sazby za zpronevěru. „Můj klient v žádné případě nezpochybňuje své provinění a uznává vinu," zdůrazňoval advokát před soudem.

Obžalovaný je speciálním recidivistou, který opakovaně páchá trestnou činnost podobné povahy
Radek Hartmann, soudce

Soud však odvolání zamítl jako nedůvodné a potvrdil trest, který byl mimořádně zvýšen, což umožňuje trestní zákoník při opakovaném spáchání zvláště závažných zločinů. Podle odvolacího soudu je původní rozsudek správný.

„Pan obžalovaný je speciálním recidivistou, který opakovaně páchá trestnou činnost podobné povahy," uvedl předseda soudního senátu Radek Hartmann.

Za další důvod, proč je pro něj zvýšený trest správný, soudce označil to, že možnost nápravy Prokopa je ztížená. Muž byl v minulosti pětkrát trestán za různé podvody a zpronevěry.

Podváděl v církvi

Prokop si teď odpykává počátek sedmiletého trestu odnětí svobody za zpronevěru deseti miliónů korun Českobratrské církve evangelické. Po odpykání tohoto trestu se mu začne počítat středeční rozsudek.

V církvi Prokop pracoval jako vedoucí ekonomického oddělení a připravil ji o příspěvky od zahraničních dárců, které byly určeny na opravy kostelů a charitativní akce. Peníze utratil za auto, byt pro matku a drahé dárky pro svou přítelkyni. Zbylé bankovky našli policisté u něj doma v igelitových taškách.

I v kauze muzea se většinu zpronevěřených peněz – celkem 8,4 miliónu korun – podařilo zajistit a instituci vrátit. Zbytek peněz musí muzeu zaplatit na základě dohodnutého splátkového kalendáře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám