Hlavní obsah

Soud osvobodil schizofrenika, který zmlátil otce. Rodina stála při sobě

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně osvobodil schizofrenika, který měl v malé obci na Brněnsku napadnout otce. Podle obžaloby v jednom z rodinných domů dvaatřicetiletý psychicky nemocný syn zmlátil svého otce tak, že ten jen se štěstím vyvázl živý. Podle rodiny ale táta spadl z půdy, když šel pro seno.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Osvobozující verdikt je pravomocný, státní zástupkyně i obhájce se totiž na místě vzdali práva na odvolání. Soud se bude případem ale přesto ještě zabývat, žalobkyně totiž navrhla, aby byla schizofrenikovi nařízena ochranná ambulantní léčba.

„Znalec dospěl k závěru, že obžalovaný trpí mimořádně závažným duševním onemocněním a v době spáchání trestného činu byly jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti téměř nebo zcela vymizelé. Pokud by se tedy činu dopustil, šlo o impulzivní jednání a je pravděpodobné, že byl v tu dobu nepříčetný. Je tedy nadbytečné se zamýšlet nad tím, jestli se činu opravdu dopustil,“ konstatovala předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová.

Nesl jsem seno v krabici a o něco jsem zakopl.
poškozený

Schizofrenikovi přitom před soudem hrozilo až 18 let za pokus o vraždu. Podle státní zástupkyně Ivety Eichlerové totiž mladý muž napadl svého otce holí nebo baseballovou pálkou a při útoku mu přerazil ruku, rozbil hlavu a tvrdě ho bil do vrchní půlky těla. „Byl ohrožen i život poškozeného, když k fatálním následkům nedošlo jen v důsledku účinné obrany ze strany otce,“ upozornila státní zástupkyně.

Sám obžalovaný před soudem nevypovídal. Jeho otec i matka svorně tvrdili, že jejich synek se ničeho nedopustil. „Nesl jsem seno v krabici a o něco jsem zakopl,“ vysvětlil svá poranění otec. „Manžel ležel na zemi a plakal. Řekl mi, že spadl z půdy nebo ze žebříku. Naříkal, že ho všechno bolí,“ dušovala se matka.

Znalci přitom jednoznačně potvrdili, že zranění jednoznačně odpovídají útoku válcovitým předmětem. Proti rodinné verzi se tak nakonec postavila jen sestra údajného útočníka. Podle ní rodiče syna jen kryjí a k napadení v rodině nedošlo poprvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám