Hlavní obsah

Střelil jsem po člověku, který strašně ublížil mému synovi, ohlásil muž policii. Hrozí mu 18 let

– Plzeň

Krajský soud v Plzni začal v pondělí řešit střelbu vojenskou puškou na souseda v Citicích na Sokolovsku. František Kopička podle obžaloby postřelil souseda, který na zahradě griloval se svou rodinou. Důvodem mohly být spory ohledně koupě domu. Obžalovanému hrozí za pokus o vraždu až 18 let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Když si pro něj přijela policie, kterou sám zavolal, sousedovi podle obžaloby ještě opakovaně vyhrožoval zabitím. Muž, který v době střelby na zahradě sousedního domu griloval s rodinou se třemi dětmi, požaduje jako nemajetkovou újmu 700 000 korun.

Letos 29. května chystal Kopička s kamarády guláš na příští den, vypil nějaké pivo a rum a odpoledne si vzal prášek proti bolesti, popsal. Když kamarádi odešli, vzal si prý k večeru také prášek na spaní a usnul. Dál už nedokázal soudu vysvětit, proč se probudil, proč a jak vzal do ruky starou vojenskou pušku Mauser z roku 1939 a proč před 19. hod. vystřelil na sousední zahradu.

Se zbraní, kterou měl doma asi 30 let, prý asi nějak manipuloval a sám se lekl, když vyšel výstřel, vypověděl u soudu. Sám pak volal na policii.

I když Kopička opakovaně soud ujišťoval, že nikomu nechtěl ublížit, z nahrávky jeho hovoru na tísňovou linku vyznělo, že na souseda střílel vědomě. "Já jsem střelil po člověku, který strašně ublížil mému synovi. Flintu mám tady, přijeďte si pro mě, čekám na vás," oznámil na policii.

Střelba kvůli exekuci?

Muže, na kterého střílel, sám osobně neznal. Jeho syn s ním ale měl prý neshody kvůli prodeji domu. Postřelený soudu řekl, že s Kopičkou neměl nikdy žádné hádky ani slovní rozepře.

Střelba byla zcela nečekaná, nepředcházela jí žádná hádka. Od sousedova syna koupil asi za 750 000 korun dům, dosud se ale kvůli tomu táhnou spory. Na domě prý byla půlmiliónová exekuce, o které mu prodejce neřekl.

Odškodného se domáhá proto, že střelba podle něj silně zasáhla do jeho rodinného i pracovního života. V domě od té doby nebyl, jeho přítelkyně se tam bojí jezdit a začala ho obviňovat, že ohrozil její dvě děti. Také matka jeho malé dcery mu prý nechce dítě kvůli obavám o její bezpečí dávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám