Hlavní obsah

Zlínští záchranáři dostali nové sanitky, cestu republikou si natáčeli z dronu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Stovky motoristů se v minulých dnech na dálnici staly svědky průjezdu dlouhé kolony osmnácti záchranářských vozů mířících z Prahy do Zlína. Nové sanitky naštěstí nehoukaly a neblikaly, a tak řidiči mohli zůstat klidní.

BEZ KOMENTÁŘE: Nové sanitky míří do ZlínaVideo: ZZS Zlín

 
Článek

Žlutě zbarvené automobily s modrým označením záchranářů vyrazily na Moravu z Prahy-Proseku, a to přes nedávno otevřený tunelový komplex Blanka. Dál kolona pokračovala po dálnici D1. Část cesty si záchranáři nechali zvěčnit na video. Natáčeli nejen z mostů, ale použili i záběry z ptačí perspektivy pomocí dronů.

Pozornost vzbudily sanitky i při průjezdu Zlínem, kde jim asistovaly dva policejní vozy. „Pro všechny kolemjdoucí i řidiče to byl bezpochyby výjimečný zážitek,“ pousmál se šéf Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Josef Valenta.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Osmnáct nových sanitek se již brzo přesune do jednotlivých středisek záchranářů v kraji.

Zlínským záchranářům se podařil doslova majstrštyk. Najednou obměňují třetinu svého vozového parku. Průměrné stáří svých šedesáti sanitek tak během jediného dne snížili z původních sedmi let na čtyři roky.

Budou mít internet

Naleštěné volkswageny nyní vedení záchranářů rozmístí do jednotlivých výjezdových základen po celém kraji. „Zvýšila se nám tak spolehlivost techniky i bezpečnost pacientů a zdravotníků,“ uvedl šéf zlínských záchranářů.

Sanitky jsou podle Valenty vybaveny speciální technikou, kterou jako první v republice využijí záchranáři právě na východě Moravy. „Ta nám umožní získat z některých nemocnic podstatné informace o pacientovi, například o užívaných lécích, alergiích a podobně. A to ještě před příjezdem záchranky do místa zásahu,“ vysvětlil Valenta.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Osmnáct nových sanitek se již brzo přesune do jednotlivých středisek záchranářů v kraji.

Záchranáři budou moci pomocí tabletů a internetového připojení předat přímo ze sanitky informace o zdravotním stavu pacienta do nemocnice ještě před jejím příjezdem do zdravotnického zařízení. Systém jim rovněž umožní informovat se o dalším vývoji zdravotního stavu pacientů.

„Mohou se tak například utvrdit o správnosti určení pracovních diagnóz, což zjevně zvýší jejich erudici,“ tvrdí šéf krajských záchranářů.

Sanitky s novou technikou a moderní technologií stály přes šedesát miliónů korun, více než padesáti milióny se na uhrazení podílela Evropská unie přes své fondy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám