Hlavní obsah

Lživé obvinění ze zneužití dcery obrátilo muži život naruby

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Strávil noc v policejní cele, přišel o práci, kamarády a nakonec skončil na práškách. To všechno kvůli vymyšlenému trestnímu oznámení bývalé družky, která po rozchodu tvrdila, že sexuálně zneužil jejich šestiletou dceru.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle státní zástupkyně 29letá žena lhala, aby byl expartner trestně stíhán a aby narušila rodinné vztahy. Teď sama stojí před Okresním soudem v Plzni jako obžalovaná, za křivé obvinění může jít až na osm let do vězení.

„Úmyslně a lživě vypověděla, že dceru odtáhl do pokoje, kde jí sundal spodní kalhotky a strkal prsty do pochvy, přičemž následně prsty očichával a olizoval,“ uvedla státní zástupkyně Helena Pilařová s tím, že k tomu mělo dojít v době, kdy dcera byla u otce na návštěvě.

Nedokážete si představit, jaké to je se pořád obhajovat, že jste nic špatného neudělal
otec

„Byla to noční můra. Život se mi obrátil vzhůru nohama. Během policejního vyšetřování jsem musel podstoupit řadu psychologických testů, včetně sexuologického vyšetření, což je pro chlapa největší potupa,“ vyprávěl 39letý muž s tím, že tlak neustál a sesypal se.

„Měl jsem skvělé zaměstnání, které je teď tabu. Po tom nařčení se ke mně většina přátel obrátila zády. Vůbec jsem nevěděl, jak se proti těm lžím bránit. Nedokážete si představit, jaké je to lítat po policajtech, soudech a pořád se obhajovat, že jste nic špatného neudělal,“ pokračoval muž a oči se mu přitom zalévaly slzami.

Podle jeho slov se zachránil tím, že mluvil celou dobu pravdu. „Na rozdíl od mé družky, která na to dojela. Pamatuji si, jak mně po rozchodu řekla, že mě zničí. A toho se držela,“ dodal.

Časem přišly dluhy

Společně začali žít v roce 2007, kdy se jim narodila nejprve jedna dcera, o tři roky později druhá. „Zpočátku bylo všechno fajn, rodina fungovala, jak má. Pak přišly dluhy, insolvence a vztah se rozpadal až do rozchodu v roce 2013,“ líčil soudu muž. Podle něj žena dobře věděla, že bude o děti bojovat. „Z toho vzniklo to obvinění,“ dodal muž, jemuž soud nepravomocně svěřil děti do péče.

Obviněná žena na otázku soudce, zda si dovede vysvětlit, proč tu stojí, chladným hlasem odpověděla: „Protože mi nikdo nevěří, že se otec takhle k dětem chová. Nedá se nijak dokázat, že se to děje.“ Trestní oznámení prý podala na základě doporučení gynekoložky.

Dcera se nebavila

„Když se malá vrátila z návštěvy od otce, tak byla taková mrzutá a nesvá. Snažila jsem se zjistit, co se s ní děje, a ona se mnou nechtěla mluvit. Za několik dní se rozpovídala, že jí táta strkal prsty do pipiny a pak je očuchával,“ popisovala žena svoji verzi.

Prý nevěděla, co má dělat. „Tak jsem volala dětské lékařce, která mně doporučila zajít s malou na gynekologické vyšetření. Tam jsem řekla, s čím se mi holka svěřila. Ona ji vyšetřila s tím, že nemůže vyloučit, ani potvrdit, že s dítětem bylo manipulováno, a zavolala policii. Ta nás odvezla na stanici a já jsem k tomu řekla, co od dcery vím,“ dodala žena.

Výběr článků

Načítám