Hlavní obsah

Ubodal nevlastního dědečka, odsedí si dvanáct let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Za ubodání nevlastního dědečka si odsedí pětadvacetiletý Jiří Diro dvanáct let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Odvolací senát pražského vrchního soudu zamítl ve středu jeho odvolání a potvrdil tím říjnový rozsudek Krajského soudu v Plzni, který tak nabyl právní moci.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Jiří Diro u soudu

Článek

Obhajoba se totiž snažila soud přesvědčit, aby Dirův čin překvalifikoval na zabití, protože jej spáchal podle Dirova obhájce v důsledku strachu z poškozeného.

S tím ale nesouhlasila státní zástupkyně, která připomněla výslech znalkyně, podle které se Diro choval se jako agresor a kdyby se staršího muže obával, tak by z místnosti odešel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Poškozený byl o třicet čtyři let starší, invalidní a v době útoku seděl na kanapi. Z čeho by tedy měl vyplývat ten jeho strach z takového člověka, není jasné,“ odmítl odvolání obhajoby předseda senátu Jiří Lněnička. „Obžalovaný není žádný génius, ale musí si uvědomit, že řešit problémy s ostatními členy společnosti tak, že bude vysoce agresivní, není možné.“

„Je mi to moc líto, co jsem udělal a to je vše,“ uvedl na závěr odvolacího jednání Diro.

Lehká retardace

Diro ubodal devětapadesátiletého muže letos v březnu v Chebu po předchozí hádce dvaceticentimetrovým kuchyňským nožem. Staršímu muži probodl hrudník, plíci a srdce, napadený vykrvácel.

Diro u výslechu nepopíral, že nevlastního dědečka napadl. Prohlásil ale, že tomu předcházela slovní a fyzická rozmíška, kterou měl začít starší z mužů a vyhrožovat Dirovi, že ho zabije. Diro také uvedl, že v posledních letech užíval pervitin. Podle znalců je na něm středně těžce závislý. Znalci také zjistili, že je Diro lehce mentálně retardovaný.

V minulosti byl odsouzen k tříměsíční podmínce za loupež.

Reklama

Výběr článků

Načítám