Hlavní obsah

Soud poslal mladíka na 5,5 roku do vězení za ubití bezdomovce lahvemi

Právo,
Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové poslal v úterý 23letého Daniela Hakla na 5,5 roku do vězení za smrt bezdomovce v Náchodě. Jeho kamarád pracující jako ochranka supermarketu s ním měl dlouhodobé problémy, a tak je chtěl vyřešit. Napadl ho v dubnu na břehu Metuje lahvemi a způsobil mu smrtelné zranění. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný v soudní síni

Článek

Cizinec zemřel po několika hodinách bez pomoci na následky zranění, které mu Hakl zasadil třemi ranami prázdnými skleněnými lahvemi, což žaloba i soud kvalifikovaly jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Muž utrpěl kromě zlomenin také rozsáhlé zhmoždění mozku.

Ke smrtelnému incidentu došlo nedaleko hypermarketu Albert v Pražské ulici v Náchodě. „Byly s ním problémy. Obtěžoval zákazníky, zejména ženy, i zaměstnance. Žebral peníze, a pokud mu lidé nedali peníze, chodil jim močit na auto. Zákazníci si stěžovali,“ popsala zkušenosti s poškozeným zaměstnankyně obchodu. V kritický den bezdomovec obtěžoval u obchodu od rána, dokonce vytáhl na ostrahu slzný plyn. Byl silně opilý.

Hodil jsem na něj lahev. Druhou jsem vzal a trefil jsem ho do hlavy.
obžalovaný

Do hypermarketu se tehdy vypravil i obžalovaný. „Když jsem odcházel, potkal jsem známého ze základky, který tu pracoval jako ostraha a řešil problém s tím mužem. Dali jsme se do řeči. Pak jsme viděli, že se bezdomovec vrací. Kamarád věděl, že jsem taky hlídal, proto se mě zeptal, zda bych mu nepomohl,“ řekl obžalovaný.

Následků toho, co se stalo pak, prý lituje. Oba se vypravili bezdomovce hledat. „Šli jsme k němu. Pod břehem ležely dvě skleněné lahve,“ pokračoval obžalovaný.

Jednal prý zkratkovitě 

Byl prý ve stresu. Nevěděl, zda je bezdomovec nenapadne, ozbrojený měl být údajně sekyrkou a noži. „Hodil jsem na něj lahev. Druhou jsem vzal a trefil jsem ho do hlavy. Lehnul si, mnul si hlavu a začal znovu vstávat. Pak jsem hodil další,“ dodal.

Pak oba odešli. „Byl jsem ve stresu, jednal jsem zkratkovitě. Když jsme odcházeli, tak se hýbal,“ pokračoval s tím, že kdyby věděl, že je zraněný, řešil by to. Krev prý viděl, ale jen na ruce poškozeného.

Jeho kamarád, bezpečnostní manažer obchodu, u soudu vypověděl, že se jejich zásah vyvíjel jinak, než předpokládal. Myslel, že muži pouze domluví. „Aniž bychom byli domluveni, obžalovaný mrštil na hlavu poškozeného lahev. A pak ji sebral a ještě dvakrát. Byl to útok s velkou intenzitou. S takovým jsem se nikdy nesetkal.“

Podle soudních znalců netrpí obžalovaný žádnou duševní poruchou, jeho osobnost je sice nedozrálá, ale je přiměřeně sociálně adaptovaný. I prognóza resocializace je podle jejich posudku dobrá. „Nezjistili jsme žádný sklon ke zvýšené agresivitě. Jeho reakce vyplynula více méně z nedozrálosti osobnosti a předjímání možné situace ohrožení. Měl obavu ze sekery a nožů, které měl poškozený mít. Byla to pro něj zátěžová situace, na kterou reagoval zkratkovitě, v afektu,“ dodal znalec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám