Hlavní obsah

Autobus uvízl na přejezdu, před srážkou s vlakem ho zachránili cestující

Právo, pko
Blansko
Aktualizováno

Špatný úsudek, který mohl skončit tragédií, prokázal v pátek ráno řidič linkového autobusu ve Skalici nad Svitavou na Blanensku. Vjel totiž na přejezd ve chvíli, kdy začala blikat červená světla. Jenže na přejezdu uvízl, protože na druhé straně zastavilo nákladní auto a další dva autobusy, a kvůli opravované zúžené silnici těsně za přejezdem nemohl z přejezdu odjet.

BEZ KOMENTÁŘE: Autobus uvízl na přejezduVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Před srážkou s vlakem ho zachránila duchapřítomnost řidiče náklaďáku a pohotovost cestujících, kteří nadzvedli závoru.

Dva autobusy čekaly před spuštěnými závorami. Ty se poté, co přejel vlak, zvedly. První autobus stačil projet bez problémů, červená světla se ale po několika vteřinách opět rozblikala. Řidič druhého autobusu ale přesto v tu chvíli pokračoval v jízdě. Jenže na druhé straně se nemohl z kolejiště dostat, protože v protisměru stálo nákladní auto a silnice byla kvůli opravě zúžená. Autobus se tam už nevešel, musel zastavit a spadla na něj závora.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řidič náklaďáku, který čekal před přejezdem, popojel dopředu, aby uvolnil místo, a cestující z autobusu pak nadzvedli závoru. Řidič autobusu poté na nic nečekal, šlápl na plyn a ujel. Nákladní auto zůstalo uvězněno pod druhou závorou.

Místem během několika desítek sekund projel jeden osobní a jeden nákladní vlak. Naštěstí nejely po koleji, do které zasahoval nákladní vůz.

Policie se případem zabývá

Celou situací se už zabývají blanenští policisté. „Vyhodnocujeme záběry, už se nám podařilo ztotožnit řidiče autobusu. Situaci nám ohlásil i řidič nákladního auta, kterému závora poškodila vozidlo,“ řekl Právu policejní mluvčí Petr Nečesánek.

Přejezd leží na frekventovaném koridoru z Brna na Českou Třebovou a místem běžně jezdí vlaky vysokou rychlostí.

K další tragédii mohlo dojít 23. října na železničním přejezdu ve Studénce, kam vjel navzdory výstražným světlům plně naložený kamión. Zůstal uvězněný mezi závorami a jeho řidič tam zastavil. Nakonec závoru sice prorazil a z kolejiště ujel, ke srážce však chyběl jen malý okamžik. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Kamión ve Studénce prorazil závoru pár sekund před vlakemVideo: Policie ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám