Hlavní obsah

Online zneužil jedenáct holčiček, vyvázl s podmínkou

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejohroženější skupinou v online prostředí jsou děti ve 4. třídě. V tu dobu totiž přicházejí do puberty a objevuje se u nich zájem o sexualitu. Chtějí se líbit. Toho využil sedmnáctiletý mladík, který přes online hru navázal sexuální kontakt s jedenácti holčičkami. Jednu dokonce přesvědčil, aby předváděla sex se svým bratříčkem (5) před webkamerou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mladík během hry po síti, tedy online, kterou spolu mohou hrát různí přihlášení hráči, navázal kontakt s jedenáctiletou dívenkou. Psali si o různých sexuálních praktikách, získal si její důvěru a přiměl ji, aby mu před webovou kamerou pózovala nahá.

Postupem času po ní chtěl, aby masturbovala, a jednou ji dokonce donutil, aby k jejich společnému videohovoru přivolala i svého pětiletého bratra. Ten měl předstírat, že jí provádí orální sex.

„Tato dívenka se tak stala nepřímo také pachatelem trestné činnosti. Soud uznal, že mladistvý pohlavně zneužil i chlapce přes nepřímého pachatele. Dále ho odsoudil za pohlavní zneužití – ať už dokonané, či jeho pokus – dalších deseti dívenek ve věku mezi deseti a čtrnácti lety. Se všemi sexuálně komunikoval, pózovaly mu před kamerou a zasílaly mu fotografie,“ popsala rozsudek nad nezletilým pachatelem Martina Petrovičová, vrchní komisařka z policejního ředitelství Libereckého kraje.

Přestože dívenky byly i z dalších krajů České republiky, pachatel se připojoval ze svého bydliště z vísky v Libereckém kraji.

Podmínka a veřejně prospěšné práce

Protože se jednalo o mladistvého pachatele, kdy soud rovnou ukládá poloviční výši trestu, nebyl dříve trestaný, už v průběhu soudu se podrobil výchovnému opatření a docházel na veřejně prospěšné práce, vyvázl nakonec s podmínkou. Dokonce u něj nebyla ani nařízena sexuologická léčba, protože podle znaleckého posudku nebyl sexuální deviant.

„Policii své podezření oznámili rodiče dívenky. Ti našli v počítači jejich konverzaci. K jednání se mladistvý přiznal a uvedl, že se mu nedařilo seznamovat se v reálném životě. Přestože jeho činnost byla promyšlená, skrýval se pod falešným profilem, což ztížilo práci kriminalistům. Není jednoduché takového pachatele odsoudit. Musí se přihlédnout k věku, beztrestnosti i přiznání a snaze o nápravu, což byla v tomto případě výchovná opatření a veřejně prospěšné práce,“ vysvětlila kriminalistka mírný trest.

Zveřejněním podrobností tohoto případu ze září 2013 se snaží Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI) upozornit na rizika číhající v online světě i na nižší věkovou hranici dětí.

Na sociálních sítích už šestileté děti

„To, že pachatele žádná z jedenácti oslovených dívek neodmítla, není úplně překvapivé. Málokterá dívka v pubertě to udělá,“ upozornila Markéta Kalousková z NCBI, která 17 let působila u policie jako specialistka na trestnou činnost mládeže.

„A problém je v tom, že už deseti- jedenáctileté děti dnes vstupují do puberty. Už to není 2. stupeň ve škole, ale 4. třída. A s pubertou přichází i touha líbit se. Chtějí, aby o ně někdo jevil zájem. Puberta je rovněž spojena s nastupující sexualitou. Tyto děti jsou tou nejzranitelnější skupinou v online prostoru,“ uvedla.

Zásadní problém podle ní je, že rodiče často netuší, co dělají jejich děti na počítači s webkamerami zavřené v pokojíčku. Podle průzkumů, které národní centrum uveřejnilo, mají čtyři procenta dětí na Facebooku (FB) intimní fotografie. Dokonce 22 procent dětí by šlo na schůzku se svým FB kamarádem, kterého nikdy ve skutečnosti neviděly.

I když dle pravidel této sociální sítě si svůj profil může vytvořit dítě až od třinácti let, podle zjištění NCBI s Facebookem začínají už šestiletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám