Hlavní obsah

Policie našla u účastníků oslav desítky zbraní, zakročila i proti sebevrahovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská policie oznámila výsledek bezpečnostní akce v rámci oslav 17. listopadu. Zadržela 20 lidí kvůli několika výtržnostem, napadení policistů nebo kvůli házení pyrotechniky. Tři z nich jsou podezřelí z trestných činů. Třiceti lidem policie rovněž odebrala zbraně. Jeden člověk skončil na služebně, protože chtěl spáchat sebevraždu během demonstrace.

BEZ KOMENTÁŘE: Nalezené zbraněVideo: Policie ČR

 
Článek

Nejvíce zadržených policie odvedla od Úřadu vlády, kde musela ve večerních hodinách zakročit proti již rozpuštěnému shromáždění. Skupina asi osmi stovek lidí odmítala prostor před úřadem opustit i přesto, že akci ukončil svolavatel a rozpustil úředník magistrátu.

„Na služebnu bylo předvedeno asi deset lidí. Někteří proto, že při shromáždění používali zákonem zakázanou pyrotechniku, kterou dokonce zapálenou házeli na přítomné policisty, jiní zase z toho důvodu, že měli zakrytou, chcete-li zahalenou tvář, kdy ani toto zákon nedovoluje,“ uvedl mluvčí policie Tomáš Hulan.

Foto: Policie ČR

Zbraně nalezené u účastníků shromáždění

Podle něj se tito demonstranti dopustili přestupku, který policisté zadokumentovali a předají ho správnímu orgánu.

Z trestného činu násilí proti úřední osobě jsou podezřelí tři lidé, jeden z nich napadl kriminalistu pěstí do obličeje. Dalších pět lidí bylo zadrženo kvůli potyčkám u Národního muzea a v Dušní ulici.

Desítky zbraní

Policisté však řešili také netradiční úkol. Jeden z účastníků totiž na sociální síti napsal, že v rámci oslav chce spáchat sebevraždu. Policistům se ho podařilo najít, u sebe měl sečné a bodné zbraně. „Avšak pokud má kterýkoliv občan u sebe zbraň, je mu účast na takovýchto akcích zakázána zákonem shromažďovacím,“ konstatoval Hulan.

BEZ KOMENTÁŘE: Těžkooděnci vytlačili demonstranty od Úřadu vládyVideo: Novinky

Nože, teleskopické obušky, spreje, nůžky nebo dokonce pilku našli muži zákona u dalších třiceti lidí. Ti se chtěli zúčastnit shromáždění na Albertově, kde k přítomným promluvil také prezident Miloš Zeman.

„Všechny zbraně policisté zajistili v souladu se zákonem a jejich majitelům je, oproti potvrzení „uschovali“ do skončení všech shromáždění na policejní služebně,“ uzavřel mluvčí policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám