Hlavní obsah

Kobra odhalila gang, který připravil stát o miliardu a půl

Právo, Jakub Troníček

Detektivové protikorupční policie ze speciálního týmu Kobra minulý týden podle zjištění Práva obvinili celkem 18 lidí kvůli rozsáhlým daňovým únikům z byznysu s pohonnými hmotami.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím tým Kobra

Logo vyšetřovacího týmu daňové Kobry

Článek

Celkem organizovaná skupina podle policie připravila stát o necelou miliardu a půl, což je jedna z nejvyšších zjištěných škod v rámci podobných obchodů.

Právu to potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej s tím, že všichni členové gangu ve věku od šestadvaceti až do devětašedesáti let jsou kromě krácení daní stíháni také za praní špinavých peněz a v případě odsouzení jim hrozí až desetileté vězení.

Skupina nakupovala v různých zemích Evropské unie pohonné hmoty a dovážela je k nám v cisternách. Podle kriminalistů ale neplatila daň z přidané hodnoty, a přesto je prodávala konečným odběratelům po celé republice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Akce Topaz

„Škoda byla stanovena na 1,4 miliardy korun,“ uvedl k tomu Ibehej. Zároveň dodal, že samotné rozkrývání skupiny bylo obtížné a zdlouhavé.

„Obviněné osoby znaly metody a formy policejní práce a finanční prospěch z této trestné činnosti měly legalizovat sofistikovaným způsobem,“ poznamenal Ibehej.

Policie v rámci akce s krycím názvem Topaz zajistila podezřelým 30 miliónů korun, u kterých jsou vyšetřovatelé přesvědčeni, že jde o výnosy z trestné činnosti. „Na zajištění dalšího majetku se v tuto dobu stále pracuje,“ doplnil mluvčí protikorupční policie.

Všichni obvinění jsou podle něj stíháni na svobodě. Na případu se podílel také specializovaný Finanční analytický útvar ministerstva financí a vyšetřování dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám