Hlavní obsah

Za zbití učitele dostal student podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Okresní soud v Olomouci uložil pětiměsíčním podmínku studentovi, který ve škole napadl svého mistra. Pedagog upadl do bezvědomí a několik dní byl v nemocnici. Mladík musí navíc podle rozsudku uhradit náklady pojišťovně i nemajetkovou újmu napadenému učiteli. Rozsudek ještě není pravomocný.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Verdikt padl již na konci října. "Bylo mu uloženo trestní opatření odnětí svobody pět měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu jednoho roku. Zaplatit musí také náhradu škody zdravotní pojišťovně za léčení poškozeného a poškozenému na nemajetkové újmě 10 000 korun," uvedl soudce olomouckého okresního soudu Petr Bednář.

Podle soudce nebylo na místě ani s ohledem na nízký věk obžalovaného ukládat mírnější trest. Poukázal na zranění, které obžalovaný svým útokem pedagogovi způsobil. "Vzhledem k tomu, že to zranění bylo vážnější a vzhledem i k délce léčení to nebylo možné vyřídit mírnějším způsobem," doplnil soudce Bednář.

Na studenta prvního ročníku Střední polytechnické školy v Olomouci podala původně státní zástupkyně Hana Staňková obžalobu pro ublížení na zdraví a výtržnictví. Za napadení učitele mu u soudu jako mladistvému hrozilo až 1,5 roku vězení.

Žák byl prý rozčilen

Útok se odehrál v dubnu letošního roku na půdě školy v Rooseveltově ulici. Žák učiliště napadl učitele, neboť mu hrozilo vyloučení ze školy. U soudu popisoval, že byl v té chvíli rozčilen. Když studenti po výuce odcházeli, zůstal na chodbě jako poslední. Podle jednoho ze svědků během vyučování uvedl, že si to s pedagogem chce vyřídit.

"Na chodbě jej napadl a způsobil mu zranění, se kterým byl muž asi čtyři dny hospitalizován v nemocnici a poté v domácím léčení," uvedl soudce Bednář.

Student tehdy podle policie učitele napadl pěstí, učitel po útoku upadl na zem a následně do bezvědomí. Incidentu byli přítomni dva svědci z řad žáků, kteří ihned přivolali pomoc. Pedagog se podle vedení školy dodnes nevrátil.

"Je stále na nemocenské. Řekl bych, že fyzicky je v pořádku, ale stále tam přetrvává psychická újma," řekl ředitel školy Aleš Jurečka. Student byl ihned po incidentu vyloučen ze školy, problémy měl podle vedení školy již před tímto útokem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám