Hlavní obsah

Odvolací soud snížil trest za vraždu novorozence na 15 let vězení

Praha

Vdaná matka dvou dětí z Podbořan, která v prosinci roku 2013 odložila svého novorozeného chlapce do odpadků, stráví za vraždu 15 let ve vězení. Odvolací Vrchní soud v Praze jí ve středu o dva roky snížil původní trest. Rozsudek je pravomocný. Žena se hájila tím, že o svém třetím těhotenství nevěděla, což znalci označili za nemožné.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaná si před novináři zakrývala tvář. (archivní snímek)

Článek

„Nejenže obžalovaná předem nevytvořila podmínky pro to, aby dítě přežilo, ale nic pro to neudělala ani po porodu. Takové jednání nelze kvalifikovat jinak než jako zločin vraždy,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Zároveň ale uvedl, že ústecký krajský soud ženě uložil sedmnáctiletý trest, protože pokládal za přitěžující okolnost to, že se činu dopustila na dítěti. Tato skutečnost je ale obsažena přímo v definici vraždy na osobě mladší patnácti let, za kterou zákoník stanoví přísnější sazbu než za prostou vraždu. „Nelze to proto obžalované přičítat k tíži podruhé,“ vysvětlil soudce snížení trestu.

O těhotenství prý nevěděla

Podle verdiktu žena tajila své těhotenství před manželem i všemi svými známými. Neabsolvovala žádné gynekologické prohlídky pro nastávající matky a v noci z 6. na 7. prosince 2013 porodila ve vaně svého bytu životaschopného chlapečka. K porodu si nepřivolala lékaře ani manžela, který spal ve vedlejší místnosti.

Novorozence nejprve omyla a zbavila krve a v úmyslu ho usmrtit ho poté zabalila do ručníku a deky, kterou pak vložila do silonové tašky. Tu pak dopoledne odnesla do venkovního kontejneru na komunální odpad. Tělíčko dítěte, které zemřelo na otok mozku a plic v důsledku podchlazení, objevili o den později dva muži.

Žena u soudů nevypovídala. Policistům dříve tvrdila, že o těhotenství nevěděla a porodní bolesti prý považovala za menstruaci. „Šla jsem do sprchy, pustila jsem si teplou vodu a pak ze mě vypadlo to mimino. Pak jsem to zabalila do ručníků a tašky a šla jsem si lehnout,“ popsala u výslechu. Proč se dítěte zbavila, nikdy nevysvětlila. Její manžel uvedl, že by proti dalšímu dítěti neměl námitky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám