Hlavní obsah

Převaděče z dálnice D5 bude soudit česká justice

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni ve středu rozhodl, že 51letý Maďar, který převážel uprchlíky po dálnici D5, bude souzen v ČR. Až po pravomocném skončení trestního stíhání a bez ohledu na případné odpykání výkonu trestu bude vydán do Německa. Cizinec s tím souhlasil. Němečtí vyšetřovatelé jej chtějí stíhat za převaděčství, neboť mají důkazy o tom, že do jejich země pašoval migranty opakovaně.

BEZ KOMENTÁŘE: Převaděč příchází k souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„S předáním do Německa souhlasím, až bude uzavřena ta věc v Česku,“ uvedl obžalovaný Zoltán Kapinecz před rozsudkem. Žádné podrobnosti cizinec k samotnému případu neuvedl.

Soudce ho upozornil, že se tím vzdává tzv. zásady speciality, to znamená, že v Německu bude moci být stíhán i za další skutky, které nejsou obsaženy v evropském zatýkacím rozkazu.

Vydání Kapinecze k trestnímu stíhání do SRN byl nakloněn český státní zástupce Jiří Komorous, který bez námitek poslal tento návrh plzeňskému soudu. „Je proto splněna základní podmínka, kterou je oboustranná trestnost. To znamená, že převaděčství, kterého se měl dopustit, je trestně postižitelné v obou zemích,“ vysvětlil Komorous.

Za převaděčství hrozí u našich západních sousedů až 15 let vězení, zatímco v Česku je maximální trestní sazba pět roků.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Autobus odváží zadržené běžence

Malý náklaďák jedoucí po dálnici D5 ve směru na Rozvadov zastavili policisté v pátek 31. července dopoledne u Ostrova u Stříbra. „Uvnitř vozidla se nacházelo 76 osob, z toho 23 dětí,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Martina Kohoutová s tím, že šlo o uprchlíky ze Sýrie, Pákistánu a Afghánistánu.

Organizovaný gang

Všichni skončili v uprchlickém zařízení v Bělé pod Bezdězem. Společně s řidičem byl zadržen i jeho spolujezdec, o kterého rovněž projevila zájem SRN. O jeho případném vydání bude soud rozhodovat později.

BEZ KOMENTÁŘE: Běženci odjeli za dohledu policistů autobusemVideo: Patrik Biskup, Právo

Oba cizince po zadržení poslala do vazby tachovská soudkyně Michaela Řezníčková. „Z materiálů od policie a po provedených výsleších při vazebním zasedání jsem dospěla k závěru, že existuje důvodné podezření o zapojení obou zadržených mužů do uprchlického byznysu, a dokonce by se mohlo jednat o organizovanou skupinu,“ řekla Právu soudkyně.

Podle ní oba dva obvinění vypověděli, že o běžencích v autě neměli tušení. Prý to zjistili až při silniční kontrole na českém území.

Maďarské vozidlo by mělo podle označení na plachtě návěsu patřit logistické společnosti M Hungária kft. Právo zjistilo, že tato speditérská firma už půldruhého roku oficiálně nefunguje.

Reklama

Výběr článků

Načítám