Hlavní obsah

Soud snížil trest za vraždu a znásilnění v Rumburku na 20 let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

O dva roky méně si odsedí Zdeněk Strelecký (29), který loni v létě znásilnil a zardousil o rok mladší dívku u Pivovarského rybníka v Rumburku. Podle rozhodnutí odvolacího soudu si Strelecký odsedí dvacet let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u soudu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Streleckého poslal letos v červenci na dvaadvacet let do vězení Krajský soud v Ústí nad Labem. Podle jeho rozsudku chtěl Strelecký vraždou zakrýt předchozí znásilnění, za což je uzákoněná vyšší trestní sazba.

Podle odvolacího senátu soudu ale Strelecký jednal se současným záměrem poškozenou znásilnit i zavraždit. „Je to klasický příklad jednočinného souběhu trestného činu vraždy a znásilnění,“ uvedl Zelenka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vrchní soud v Praze podle Zelenky zastává názor, že v tomto případě není z logiky věci možné, aby obžalovaný usnadňoval nebo zakrýval tentýž čin, který zároveň páchá, proto soud trest snížil.

Muž také musí absolvovat sexuologickou léčbu.

Znásilnit prý nechtěl

Částečně tak vyhověl odvolání, byť trochu z jiných důvodů. Podle Streleckého odvolání dívku původně znásilnit nechtěl.

„K tomu násilí a rdoušení došlo v důsledku konfliktu mezi poškozenou a obžalovaným. (Strelecký) nejednal v primárním úmyslu znásilnit poškozenou, tento úmysl pojal až v průběhu toho násilného aktu, kdy ho vzrušilo páchání násilí na poškozené,“ prohlásil Streleckého právní zástupce František Nesvadba a odkazoval se na zjištěnou sexuální úchylku u Streleckého – útočný sadismus.

Zároveň podle něj ústecký soud v rozsudku nezohlednil Streleckého doznání. S tím ale nesouhlasil státní zástupce Vlastimil Hrdlička. „Nešlo podle našeho názoru o úplné doznání, nepřispěl aktivně k objasnění trestné činnosti. Doznal se pod tíhou opatřených důkazů,“ odmítl tvrzení obhajoby Hrdlička.

Schovala se pod stromem

Strelecký zavraždil sedmadvacetiletou dívku loni v červnu na hrázi Pivovarského rybníka v Rumburku. Dívka se tam schovávala pod stromem před deštěm. Strelecký se s ní snažil navázat konverzaci. Děvče ji ale odmítalo a posílala ho pryč. To Streleckého ale rozlítilo natolik, že dívku napadl, povalil na zem a znásilnil. Během soulože ji rdousil, aby se nebránila. Jenže dívku škrtil s takovou intenzitou, až jí praskaly žilky na obličeji a Streleckého řádění nepřežila.

Patnáct set vzorků DNA

Strelecký poté odtáhl její polonahé tělo do křoví, zaházel natrhanou trávou a z místa odešel.

Kriminalisté při pátrání po vrahovi dlouho tápali. Po několika měsících proto přistoupili k plošnému screeningu DNA mladých mužů z okolí. Vzorků sebrali na patnáct stovek a porovnávali je s biologickými stopami nalezenými na těle oběti. Vzorky zpracovával Kriminalistický ústav a shodu se zajištěnými stopami našli experti u vzorku s číslem 1002.

Pod tíhou důkazů se Strelecký k činům přiznal.

Strelecký má v rejstříku trestů tři záznamy  – za loupež, porušování domovní svobody, krádež a úvěrový podvod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám